Специализирана полицейска операция в Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Операцията по противодействие на битовата престъпност се провежда в три квартала в града, участват над 150 служители на жандармерията и на РУ – Казанлък

Ст. комисар Лазар Христов

Ст. комисар Лазар Христов

„Акцията стартира след вчерашния случай, при който двама полицейски служители бяха нападнати, а един пострада в местност „Казмера“ в Казанлък, уточни директорът на ОДМВР – Стара Загора ст.комисар Лазар Христов. Той коментира, че действията на колегите са били продиктувани от желанието им за срочно приключване на работата по досъдебно производство и припомни цялостната ангажираност на служителите от дирекцията по охрана на протестите и недостигът на униформени на терен.

Ст. комисар Лазар Христов коментира, че напоследък зачестяват случаите на посегателства над полицаи. Във вчерашния ден има още един случай на агресия спрямо полицейски служител в Мъглиж, униформеният не е пострадал, нападателят е задържан, а по случая е започнато бързо производство за хулиганство. Той подчерта, че от МВР се вземат всички необходими мерки за недопускането на подобни инциденти.

В хода на днешните полицейски действия са задържани пет лица и са образувани четири бързи и две досъдебни производства. В имота на единия от задържаните са намерени растения от рода на конопа, а у друг – нерегистриран газов пистолет.

*  *  *

Задържаха 20-годишен мъж за опит за убийство на разследващ полицай в Казанлък

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем С.М., на 20 г., за това, че на 9 октомври 2023 г. в гр. Казанлък е направил опит умишлено да умъртви разследващ полицай, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини – престъпление по чл. 116, ал.2 пр. 5, вр. чл. 115, ал. 18, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 9 октомври 2023 г. в Казанлък, обл. Стара Загора, двама полицаи посетили адрес – къща, където трябвало да призоват лице по досъдебно производство. Около тях се събрали множество хора от квартала, последвала размяна на реплики. В това време С.М., за когото не била призовката, нанесъл прободна рана с нож на единия от служителите на МВР. Пострадалият е бил настанен в болница.

Обвиняемият С.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Стара Загора и ОД на МВР – Стара Загора. В него участваха Гриша Мавров – заместник-окръжен прокурор и ст.комисар Лазар Христов, директор на ОД на МВР – Стара Загора.

*  *  *

Пострадалият полицейски служител вече е в стабилно състояние

IMG_1047Директорът на ОДМВР – Стара Загора ст. комисар Лазар Христов и зам.-окръжният прокурор Гриша Мавров съобщиха подробности около разследването на тежкото престъпление, при което бе ранен разследващ полицай.

Ст. комисар Христов обясни, че състоянието на ранения разследващ полицай вече е стабилно. Връщайки се към тежкия криминален случай, той потвърди, че целта на двамата полицаи е била да предадат призовка по досъдебно производство на местен жител. Направили са го за да ускорят разследването и да си свършат съвестно работата. Тъй като това се случва през светлата част на деня, а и голяма част от полицейския състав изпълнява ангажименти по охраната на блокадите на протестиращите и на обходните маршрути, както и в подготовката за местните избори, те не са спазили изискването да отидат в махалата с охрана, уточни директорът на ОДМВР-Стара Загора. Той заяви, че към момента разследващите полицаи в Казанлък са сред най-натоварените в страната – 21 служители работят средно по 40-45 досъдебни производства едновременно, от началото на годината те са 2100.

Ст. комисар Христов даде и резултати до момента от предприетата специализирана полицейска операция в три квартала в Казанлък за противодействие на битовата престъпност. Задържани са 5 лица и са образувани четири бързи и две досъдебни производства. В имот на единия от задържаните са намерени растения от рода на конопа, а в друг – нерегистриран газов пистолет.

Заместник-окръжният прокурор Гриша Мавров каза, че днес задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.116, ал.2 пр.5 вр.чл.115 вр.чл.18, ал.2. вр. ал.1 от НК. 20-годишният е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.
#

4 (2)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн