В четвъртък започва почистване на терена за хеликоптерна площадка в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимка: www.ate.sk

Снимка: www.ate.sk

От 12 октомври (четвъртък) стартират дейности по премахване на дървета и друг вид растителност във връзка с изграждане на хеликоптерна площадка в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, съобщиха от Община Стара Загора.

В почти всички големи болници в България ще има подобни хеликоптерни площадки, стана известно в средата на 2023 г. Засега става въпрос за 9 лечебни заведения, едно от които е старозагорската УМБАЛ “Киркович”. Режимът за регистрацията на такива площадки от лицензионен беше променен на регистрационен. Очакванията бяха хеликоптерите да започнат да пристигат в средата на юли, но срокът беше изместен към средата на декември, с летателна готовност месец по-късно, тоест в средата на януари 2024 г. Първата машина ще бъде базирана на летище София, втората – на летище Долна Митрополия в Северна България, на няколко километра северозападно от Плевен.

Площадките за медицински хеликоптери ще бъдат два вида – за базирането и поддръжката им – 6 на брой, както и неограничен брой болнични площадки. Тече подбор на медиците, които ще летят. Обучението им ще се извърши в специални симулационни центрове.

Национален координационен център ще преценява за всеки конкретен случай дали да се изппрати хеликоптер, или наземни линейки.

Първите шестима пилоти на медицински хеликоптери и двама души от инженерно-техническия екип вече се обучават в Италия.

HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) е популярното съкращение за Спешна медицинска помощ по въздуха.
#

gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн