ПРОГРАМА YES ПРИЕМА КАНДИДАТИ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Ученици отново ще имат възможността да учат и живеят в САЩ за една учебна година

YES Program Apply Now2709202301Онлайн апликацията за кандидатстване за стипендията на програма YES ще бъде отворена до 24 октомври. Тя дава възможност на младежи да се потопят в американската култура, но и да запознаят американците с България.„Ако сте в 9-ти или 10-ти клас и имате интерес към живота в САЩ, определено трябва да пробвате!“.

“Моята обменна година ми помогна да подобря английския си, да стана по-независима и да мога с гордост да споделям културата си с другите. Освен това ме научи как да ценя малките неща в живота и че напускането на зоната ми на комфорт може да бъде ужасяващо, но и едновременно невероятно преживяване и много възнаграждаващо“ споделя с нас завърналата се тази година Калина Гюлсевер. Финалистите в програмата ще бъдат записани в американска гимназия и ще бъдат настанени в приемно семейство преминало през предварително одобрение и интервю. Заминаващите преминават през подготвителна ориентация, а двупосочният самолетен билет, месечната издръжка и медицинската застраховка се покриват от програмата.

„Това, което прави програмата по-специална, е не само, че български ученици ще научат повече за американската култура и начин на живот, но и че американците ще разберат повече за културата в България“ казва програмният асистент Кристиян Найденов. „Всяка година американски семейства се учат да играят хоро, да правят баница и таратор, както и да празнуват Баба Марта, преплитайки ръце в опит да направят мартеници.“

Йоана, също финалистка от последната година ни споделя: „Тази година ми помогна да израсна като личност и ме направи много по-общителна. Натрупах много опит в общуването с хора от цял свят и съм благодарна, че създадох нови приятели. Чувствам, че годината ми в САЩ драстично промени начина, по който се справям с препятствията, които срещам, и изобщо светогледа ми.“

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

* Да са родени между 01 януари 2007 и 15 юли 2009;
* Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2023;
* Да имат добър или по-висок успех;
* Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене;
* Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;
* Да могат да получат международен паспорт;
* Да бъдат български граждани.

Програмата предоставя възможност и на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидатстване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2023 и са родени между 15 февруари 2006 и 15 юли 2009. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Тези, които отговарят на критериите, могат да кандидатстват на https://ais.americancouncils.org/yes. След регистрация и потвърждение на акаунта в платформата, апликацията става налична и може да се попълни в 10 дневен срок, но преди 24 октовмри. При приключване на апликацията, следва кратък тест по английски. С това завършват кръг 1 и кръг 2. Последният кръг включва интервю с представител на програма YES и малко по-разширен тест по английски.

Финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ, тази програма помага на учениците да развият трайни лични връзки, да участват в дейности, които насърчават взаимното разбирателство в различните култури, да зачитат многообразието, да придобият лидерски умения и да разбират по-добре процесите в гражданското общество. В същото време учениците от програма YES помагат на американските си съученици да обогатят познанията си за чуждите страни и култури.

Още информация прочетете тук: https://bulgaria.americancouncils.org/yes-bg

Контакти:
Елена Джокович, +359877333013;
Кристиян Найденов, +359879930228
yes.bg@americancouncils.org

2709202304270920230527092023022709202303YES Application processApply now poster

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн