Трупата на Драматичен театър „Гео Милев” открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел” на режисьора Невена Митева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

RAD06989фRAD06937фЗа първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на 11 септември от 19.00 часа в залата на Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” – една модерна интерпретация на режисьора Невена Митева на култовия текст на Станислав Стратиев за българската мечта.

Сюжетите, създадени преди близо три десетилетия, са претворени на сцената по неподражаем начин и извън обичайните очаквания на зрителите за комедия, но звучат актуално.

Изключително въздействаща сценография на Величка Джамбазова – истинска картина от светлини и отражения, необичайни костюми-инсталации, оригиналният ритъм на композитора Евгени Господинов, в който са вплетени химнът на ЕС и фолклорни мотиви, както и задъханите танци от авторската хореография на проф. Петя Цветкова дават модерна визия на „Българският модел”.

Енергията на спектакъла идва от страстта и отдадеността, с която всички млади актьори, които обновиха трупата в началото на миналия сезон, създадоха по нов начин популярните роли.

Режисьорският прочит на Невена Митева, който извежда смело и дръзко историята от годините на демократичните промени до днес, някак си ни кара да се замислим за българската мечта – вчера, днес и утре. Противопоставянето между стари и млади, между бивши партийци и съвременни демократи, между бедни и богати, описано от Станислав Стратиев, намира интересен контрапункт в поезията на Христо Ботев.

„Онова, което и до днес ни кара да се смеем през сълзи и да се вълнуваме гневно, както казваше Стратиев, са някои негови мисли, които са като сентенции за народопсихологията на българина”, изтъква режисьорът на „Българският модел” Невена Митева.

Пресцентър на Драматичен театър „Гео Милев”
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн