Математическият летен маратон за младите старозагорски таланти започва

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

“Трасето” преминава през Стара Загора, Несебър, Сеул и Куала Лумпур в очакване на поредния старозагорец с шампионска купа по математика
Шампионът на Азия по математика Теодор Танков: „Пожелавам успех на всички участници и максимално да се насладят на това магическо преживяване“

2017 г. - кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров с носителите на купи и медали от състезанията в Сингапур и Малайзия

2017 г. – кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров с носителите на купи и медали от състезанията в Сингапур и Малайзия

Младите старозагорски математици започват своите изяви на 3 юни, когато в Стара Загора ще се проведе финалът на клуб „Математически таланти“.

Следващите им изяви ще бъдат в хилядна конкуренция – на 1 юли в Несебър на 10-ия финал на „Математика без граници“ – сред 1000 участници са и 20 ученици от Стара Загора.

В средата на юли в столицата на Южна Корея ще се проведе финалът на World Mathematics Invitational, в който България ще участва за пети път.

През август българските участници за 10-ти пореден път ще мерят сили в AIMO – Asia International Mathematical Olympiad Open Contest в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Това съобщи за медията ни Любомир Любенов, организатор на турнира „Математика без граници“ и координатор на българското участие в азиатски математически състезания.

Старозагорските традиции в състезанията в Азия са много и датират от 2015 г., когато в Сингапур Михаил Михов откри старозагорската сметка от спечелени медали от математическите форуми в Азия.

През 2017 г. в столицата на Малайзия Куала Лумпур старозагорецът Теодор Танков стана шампион на откритото първенство на Азия по математика.

Отбелязваме и диамантеното отличие на Йоан Михайлов през 2019 г. във Фукуока (Япония), сребърната купа на Мирослав Минчев през 2017 г. в Сингапур и вицешампионската купа на Ния Казакова през 2020 г. от AIMO.

На финала на World Mathematics Invitational в Южна Корея, в средата на юли, след квалификационно състезание ще се състезават 13 старозагорски ученици. Сред тях са ученици от 2 ОУ „П. Р. Славейков“, 6 ОУ „Свети Никола“, НУ „Димитър Благоев“, ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Монтесори център „Аз детето“.

Йоан Михайлов от ППМГ „Гео Милев“ ще воюва за третия си златен медал, за да стане „Легенда“ на турнира – звание, което получават носителите на три златни медала от този форум.

В началото на август в Куала Лумпур ще се проведе Азия оупън по математика (Asia International Mathematical Olympiad Open Contest). След квалификация право за участие получиха 22-ма старозагорски ученици – от 2 ОУ „П. Р. Славейков“, 4 ОУ „Кирил Христов“, 6 ОУ „Свети Никола“, НУ „Димитър Благоев“, СУ „Максим Горки“, ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Теодор Танков с шапмионската купа и звезда от Азия оупън 2017

Теодор Танков с шапмионската купа и звезда от Азия оупън 2017

Теодор Танков, шампионът ни от 2017 г. , сега студент в Bocconi University в Милано (Италия), сподели:

„Да бъдеш част от толкова голям формат на другия край на света е неописуемо приключение, към което винаги се връщаш с чувство за гордост и вълнение. Пожелавам успех на всички участници и максимално да се насладят на това магическо преживяване!“

В Академията по математика започна подготовка на старозагорските финалисти, която ще продължи до юли.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн