Девет нови филма от Европа влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2023

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Сцена от френската лента "Една хубава утрин"

Сцена от френската лента “Една хубава утрин”

Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще представи 9 филма, произведени през миналата 2022 г., които ще участват в конкурсната програма в спор за престижните статуетки. За първи път на „Златната липа“ ще гледаме филм от Румъния и то в конкурсната програма.

За десети път авторитетното международно жури, тази година с председател режисьора Адела Пеева, ще присъди награди за най-добра женска роля, най-добра мъжка роля, най-добър режисьор и най-добър филм. По традиция специално отличие ще връчи и Съюза на българските филмови дейци, а любим на всички българи актьор от големия екран ще получи специалната награда за цялостен принос в киното „Златна липа“.

България ще бъде представена в конкурсната програма с черно-бялата лента на режисьора Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022). Сценарист на филма е Красимир Крумов- Грец, музиката е на Кирил Дончев, оператор е Емил Христов, а в основните роли ще видим Ивайло Христов, Светлана Янчева, Китодар Тодоров, Ненчо Костов, Диана Ханджиева, Красимир Доков и други.

„Прполетно равноденствие“ разказва три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, които трябва да понесат всичко с достойнство и да намерят някакъв смисъл в целия абсурд.

България ще разчита на „троянски кон“ и в конкурсното предложение на Испания – нашумелият филм „Васил“, главната роля в който изпълнява талантливият български актьор Иван Бърнев („Урок“, 2014 г.). Историята на гениален бездомник, който се скита по улиците на Валенсия, е разказана по изключително интересен и докосващ сърцето начин от испанската режисьорка Авелина Прат. Освен Бърнев във филма ще видим испанските звезди Карра Елехалде, Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак.

Унгария влиза в съревнованието за статуетка „Златна липа“ с филм за първия унгарски алпинист, покорил Еверест – Жолт Ерьос, който губи живота си при опит за изкачване на друг известен връх. Филмът се казва „Височини и дълбочини“ (2022), режисьор на лентата е Шандор Чома, а в главната роля ще гледаме Жолт Трил.

Франция ще се представи в конкурсната програма на „Златната липа“ с романтичната драма „Една хубава утрин“ (2022) на Миа Хансен-Льове – сценарист и режисьор на филма. Главната героиня на филма е самотна млада майка, която се впуска в любовна авантюра с приятел, когото не е виждала отдавна, въпреки че той има сериозна връзка.

„Момче от рая“ (2022) е изключително увлекателен филм, копродукция между четири европейски страни – Швеция, Франция, Финландия и Дания. Режисьорът Тарик Салех е и автор на сценария, който проследява живота на сина на обикновен рибар, който получава шанс да учи в университета „Ал Ажар“. Когато Великият Имам умира внезапно, Адам неочаквано се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет…

Паоло Дженовезе също влиза в конкурсната програма на старозагорския кинофестивал с драмата „Първият ден от моя живот“ (2022), за която сам пише сценария и режисира. История за силата да започнеш отначало, когато всичко наоколо сякаш рухва.

Паоло Дженовезе го разказва през живота на мъж (Валерио Мастандреа), две жени (Маргерита Буй и Сара Серайоко) и момче (Габриеле Кристини), които, убедени, че са достигнали дъното, срещат мистериозен герой (Тони Сервило), способен да им даде една седмица, за да открият какъв би могъл да бъде светът в тяхно отсъствие…

Латвия ще се представи в конкурсната програма с филма на Линда Олте „Сестрички“ (2022). Сестрите Анастасия и Даяна са тийнейджърки, които разбират, че американско семейство е готово да ги осинови. В този момент обаче тяхната биологична майка се появява. Какъв път ще поеме всяка от сестрите, изстрадали детството си без родителска любов?

Полският филм „Хляб и сол“ (2022) на режисьора Дамян Коцур проследява историята на Когато студент от Варшавската музикална академия, който се завръща в родния си град за лятната ваканция, но без да иска се замесва в конфликт между местните младежи и група чужденци.

Много интересен поглед върху проблемите на съвременното румънско общество хвърля филмът от северната ни съседка „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022). Режисьорът Кристиан Мунджиу Филм води зрителите в трансилванско село, в което живеят румънски, унгарски и дори германски общности. Няколко дни преди Коледа, след като напуска работата си в Германия, Матиас се завръща в своето мултиетническо село. Когато в малката фабрика, ръководена от бившата му любовница Цила наемат няколко нови работници, спокойствието в общността е нарушено от дълго потискани страхове, конфликти и страсти, които взривяват еднообразното ежедневие.

Филмите в конкурсната програма на „Златната липа“ са излезли съвсем скоро на екран, но вече са спечелили своите първи награди и отличия, успели да привлекат погледа на филмовата критика. Те са внимателно селектирани и представят едни от най-добрите образци на европейското кино от 2022 година, каза директорът на МФФ „Златната липа“ Магдалена Ралчева.

И тази година филмите ще се прожектират за почитателите на фестивала при вход свободен, напълно безплатно, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Прожекциите по традиция ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и в салона на Културен център „Стара Загора“ (бившия Синдикален дом).

Десетото издание на фестивала по традиция ще бъде открито с празнична церемония и червен килим пред западния вход на Операта, по който ще преминат официалните гости, много обичани актьори, режисьори и киносъздатели. Това ще се случи на 27 май. Филмовият маратон ще продължи до 31 май, като през петте фестивални дни ще бъдат прожектирани общо 48 филма от 19 европейски страни.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн