Магдалена Ралчева: За 10 години „Златната липа“ се превърна в мост между почитателите на киното в Европа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Магдалена  Ралчева-2021Екипът на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ е на финала с подготовката за провеждане на 10-ото му издание. Това съобщи неговият създател и изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът тази година ще се състои от 27 до 31 май. Уточняват се последните детайли около филмовата програма, която ще съдържа общо 48 нови филма от европейски автори с една изненада – кратък анимационен филм ще бъде създаден по време на петте фестивални дни от деца и излъчен на заключителната церемония.

Входът за всички прожекции отново ще бъде напълно безплатен, благодарение на изключителното партньорство и подкрепа на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия зам.-кмет по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Десетото издание на „Златната липа“ ще предложи на своята публика много интересни и качествени филми от Европа, 13 от които ще представят ленти, създадени от български творци.

Филмите ще се прожектират за втори път на три места – в голямата зала на Държавна опера „Стара Загора“, залата на Културен център „Стара Загора“ и залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Конкурсната програма на фестивала по традиция се очаква да бъде с 9 филма. Международното жури, което ще оценява филмите, отново ще бъде от петима членове, като тази година негов председател ще бъде известната българска документалистка Адела Пеева. Тя ще бъде втората жена председател на жури на „Златната липа“ след проф. Вера Найденова, която изпълни отговорната задача по време на първото издание на фестивала през 2013 година.

„Много съм доволна, че Адела Пеева ще бъде председател на журито, защото тя е от най-утвърдените и впечатляващи режисьори на документални филми в България”, каза Магдалена Ралчева.

Предлагаме ви кратко интервю със създателя на фестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева за равносметката от изминалите повече от 10 години от началото:

- Г-жо Ралчева, тази година очакваме 10-ото издание на кинофестивала „Златната липа“, което е своеобразен юбилей. Много или малко са 10 години за един филмов фестивал?

- Със сигурност не са толкова много, защото пред себе си имаме блестящи примери за кинофестивали, които съществуват дълги години. Вярвам, че и “Златната липа” ще продължи по този път също така достойно. 10 години са достатъчно обаче, за да се утвърди и се наложи фестивалът като очаквано и обичано събитие и най-важното – да се оцени от публиката. Мисля, че това е най-важната задача на всеки един кинофестивал – да бъде празник за зрителите и своеобразен притегателен център за ценителите на седмото изкуство.

Мисля, че през тези 10 години съумяхме да създадем публика, да изградим свои фенове и фестивалът да се утвърди като единствения, който предлага най-актуалните, награждавани и интересни европейски филми – не само в България. Защото не се сещам да има друг фестивал, който да е с такава насоченост. Самата идея този кинофорум да се провежда в прекрасния град Стара Загора, а не в София, допринася много за неговата ексклузивност.

- През какви изпитания и трудности минахте през тези 10 години, за да не угасне крехкото пламъче на фестивала? В началото имаше много скептични гласове, че е абсурдно да се прави кинофестивал в град като Стара Загора?

- Когато човек създава нещо е необходимо да го прави с хъс, любов и търпение, а аз получих изключителна подкрепа и разбиране от г-н Живко Тодоров, г-жа Иванка Сотирова и моите колеги, така че за мен създаването на този фестивал е удовлетворение и радост, защото чрез него хората могат да преоткрият многообразието на европейско кино, което през годините стана невъзможно да бъде видяно у нас. Винаги има елементи на изпитания и трудности и понеже това е неизбежно, не се фокусирам върху тях, а продължавам да работя.

По-важно е, че заедно успяхме да стигнем до тук – до десетото издание на фестивала. Това нямаше да стане без изключителната подкрепа на Община Стара Загора и на старозагорската интелигенция, която откликна и прие с отворено сърце този кинофестивал. Нямаше да пребъде без приемането му от Националния филмов център, от Министерство на културата. Нека не забравяме, че през годините фестивалът е имал за партньори почти всички европейски посолства. Работим отлично с датското, австрийското и с много други посолства, с културните центрове на десетки европейски страни. Така през годините „Златната липа“ се превърна в своеобразен културен мост на приятелството, през който преминава любовта към киното.

Колкото и патетично да звучи, фестивалът се случи заради професионализма, всеотдайността и ентусиазма на всеки един от екипа на „Златната липа“. Благодаря на всички хора, които са работили през годините за фестивала, за искрата, която не угасна, каквито и препятствия да е имало.

- Ще има ли специални събития десетото издание на Златната липа? Готвите ли приятни изненади за нетърпеливата публика?

- На първо място имаме много хубави филми. Съпътстващите програми също са неразделна част от фестивала, но опитът ми показа, че по-важно е зрителите да гледат интересни филми и да успеят да се срещнат с техните създатели, които представят творбите си преди прожекциите.

Основните събития извън филмовата програма са три. Това е фотоизложбата, която подготвяме по случай 10-ия юбилей на „Златната липа“ с Община Стара Загора. Експозицията ще бъде разположена в парк „5 октомври“ и ще бъде ретроспектива на фестивала – с интересните гости и събития, които сме имали през годините, с всички емоции, които сме съхранили върху фотосите.

Главно действащо лице във второто събитие ще бъде Симеон Кръстев, един от големите български плакатисти, който е създал плакатите не само на много български, но и на редица известни европейски и световни ленти. Тази година той чества 80-годишен юбилей и е чудесно, че ще представи своите плакати по време на „Златната липа“ във фоайето на Държавна опера Стара Загора.

Третото събитие ще бъде работилница за млади художници аниматори. Големият аниматор Анри Кулев, който миналата година беше председател на фестивалното жури, е поканил двама от своите ученици да направят работилницата с 10 деца на възраст между 7 и 12 години. В рамките на тези 5 дни те ще се научат как се прави анимационен филм, ще измислят своя история, ще я нарисуват и в последния ден на фестивала филмът им ще бъде показан в залата по време на закриването на фестивала. Чрез тази работилница искаме да запалим искрата на анимационното киноизкуството в талантливите ни деца.

Очаквайте повече подробности за програмата на фестивала през следващите дни.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн