Кметът Живко Тодоров: До няколко месеца ще видите Стара Загора различна

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Фирмите-изпълнителки няма да си вземат парите, докато не оправят некачествения асфалт

P1440951На пресконференция днес, на която Живко Тодоров дойде заедно с всичките си заместници, секретаря и главния архитект на Общината, кметът на Стара Загора за втори път през последните дни категорично заяви, че фирмите-изпълнителки на възстановяването на улиците, разкопани по ВиК проекта, няма да получат и стотинка по договорите си, докато не извършат качествено асфалтиране и преасфалтиране. Под Акт 15 трябва да стои подписът и на кмета, който няма да бъде положен, докато всичко не бъде изпълнено както трябва.

Има цели квартали, като “Градински” например, където нито една улица не е с качествено възстановен асфалт. Същото е положението и с “Братя Жекови” на изток от “П. Евтимий”. Но навсякъде негодното ще бъде фрезовано и асфалтирано отново.

Въпреки че през ковидната стагнация през 2020 и 2021 г. в бюджета не влязоха достатъчно приходи и Общината загуби милиони, в това число и поради скока в цените на ток, газ и други консумативи, все пак с водената разумна финансова политика са спестени средства, които позволиха да бъдат решени генерално редица инфраструктурни проекти, съобщи Живко Тодоров, като даде за пример улици като “Августа Траяна”, “Генерал Гурко”, “Васил Левски”, “Парчевич” и други, които се възстановяват напълно с местни средства – сумата е 6-7 милиона лева.

По ул. “Войвода Стойчо Черногорски” до няколко седмици движението ще бъде пуснато, което ще позволи да започне обещаното преасфалтиране на ул. “Промишлена” заради вълните по настилката й. Това няма как да стане преди това, тъй като поне едната от тези две паралелни улици през индустриалната зона задължително трябва да поема трафика. Така кметът отговори на нетърпението на някои старозагорци. “Не сме се отказали от корекцията на ул. “Промишлена” и обещанието ще бъде изпълнено” – увери Живко Тодоров.

До няколко седмици се очаква да приключи реконструкцията на ул. “Св. княз Борис”. Работи се и по “Капитан Петко войвода”, която се прави четирилентова и до продължението на бул. “Славянски”, където ще има кръгово кръстовище. Това ще облекчи допълнително трафика между западната и южната част на Стара Загора. През следващите години “отпушването” на града ще продължи, като бул. “Славянски” достигне до разклона за Старозагорските бани.

В кв. “Самара” следващите месеци ще се работи по междублоковите пространства и кварталните улици. Нови междублокови ще се правят и в централната част на Стара Загора. Водопроводни тръби се прокарват и по “Ген. Столетов” от Езиковата гимназия до болницата “Киркович”, но не с открит изкоп, а с отвори през известна дистанция.

Ще се правят два моста, свързващи пазара “Васил Шаханов” с кв. “3 чучура-юг”, потвърди Живко Тодоров.

Община Стара Загора ще кандидатства за държавни средства, с които Индустриалната зона да бъде развита в посока с. Еленино, стана ясно след срещата в неделя на Живко Тодоров с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев при областния управител Иван Чолаков. Другата перспективна индустриална зона – около пистата, трябва да се реализира, като летището бъде извадено от капитала на Държавната консолидационна компания, която го е дала в залог. Има разбиране за това от страна на държавата, тъй като тази зона е натоварена с големи очаквания за бъдещето на Стара Загора, каза още кметът.

Работи се и по сделката със здравното министерство за замяна на сградата на бившата АГ клиника на “Столетов” и “Руски” срещу няколко общински имота в района на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. Когато замяната се осъществи, Общината ще кандидатства за средсва с проект за обновяването й. Остава идеята в нея да се съберат общинските клиники, пръснати в момента по павилиони и бараки, Стоматологията, кабинети на лични лекари и да се открие денонощен спешен детски кабинет. Бараките на поликлиниката до АГ-то ще бъдат премахнати, като на тяхно място ще се обособи паркинг.

“В града е разкопано, защото се работи. Всеки ден се разписват хиляди документи. Проектите ще бъдат завършени успешно. Градът ще бъде стегнат. До няколко месеца ще видите Стара Загора различна” – заяви още Живко Тодоров. Обемът на работата е огромен. При нормални условия тя е за изпълнение в рамките на 2-3 години, но поради забавяне на старта на държавния проект времевите граници са се стеснили едва до година и нещо. Не било изход, по думите му, да се иска фазиране на проекта, т.е. част от него да бъде отложена за изпълнение след време, поради риск от компрометирането му.

След писмото до ВиК, в което посочи, че Общината не приема асфалтирането на 7 улици със средства на държавното дружество, кметът уточни, че не упреква управителя Радостин Миланов. “Той ни съдейства, с добри впечатления сме от неговата работа. Но у фирмите-изпълнителки липсва капацитет да работят по големи европроекти. Необмислена и недобре реализирана беше идеята на ВиК дружествата в страната да се отпуснат толкова големи евросредства. Не съм видял надзор да контролира работата на обектите на ВиК. За проекта в Стара Загора отговаря главният инженер Пеньо Пейков, но той е един, а контролът трябва да се извършва от десетки” – заключи Живко Тодоров.

Срокът за завършването на ВиК проектът е август месец тази година. Септември и октомври ще са време за отстраняване на забележките.

“Преди 12 години градът беше развалина. От време на време трябва да правим сравнение. Много неща постигнахме, но трудностите идват от липсата на качествени хора в различните сфери, обобщи старозагорският кмет.

Докъм средата на юни Живко Тодоров ще каже дали ще се кандидатира отново за кмет. Но до края на мандата му амбицията му е да докаже, че Общината работи активно и че програмата му от 2019 г. ще бъде изпълнена, с изключение на многофункционалната зала в парк “Артилерийски”, спряна по финансови причини.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн