Регионалната екоинспекция в Стара Загора организира две инициативи по случай Деня на Земята – 22 април 2023 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Den na zemiata 22 april 220Тази година темата за Деня на Земята е „Инвестираме в нашата планета“. Глобалният призив за 2023 г. е за смели действия, широкомащабни иновации и инвестиции за постигане на равнопоставеност.

И тази година Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора ще се включи в отбелязването на Деня на Земята с две инициативи.

Първото събитие, посветено на Деня на Земята, е организиране на кръгла маса на 20.04.2023 г. в сградата на РИОСВ. Поканени да участват в инициативата са областните управители и представители на областните администрации в Стара Загора, Сливен и Ямбол, кметове или техни представители от общините Котел, Павел Баня, Гълъбово и Стралджа, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, „Водоснабдяване и Канализация – Стара Загора“ ЕООД, „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД, „Водоснабдяване и Канализация – Ямбол“ ЕООД, учени от „Атлас Агросайънс“ и ученици от ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора и ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора.

На срещата „Български ВиК холдинг“ ЕАД ще представи проектите за водоснабдителна и канализационна мрежа в четири малки общини, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост. Учени от „Атлас Агросайънс“ ще споделят своя иновативен опит при прилагане на кръгова икономика за оползотворяване утайките от градски пречиствателни станции за отпадъчни води. Всички участниците ще имат възможността да поставят въпроси и да изкажат становища относно управлението и опазването на един от най-ценните природни ресурси – водата.

Втората дейност, с която РИОСВ – Стара Загора ще отбележи Деня на Земята, е съвместно със СНЦ „Зелени Балкани“. На 24.04.2023 г. от 11:00 ч. на тревната площ пред магазин „Лидл“ ще бъдат поканени ученици от Еко клуб “Посланици на природата” към ОУ “Кирил Христов” Стара Загора да станат съпричастни към връщането на птици в естествената им среда, след като повече от месец доброволци и ветеринари на Центъра са се грижили за тях.

От 12:00 ч. в парк „Артилерийски“ с ученици от Единадесето основно училище “Николай Лилиев” Стара Загора и малчуганите от ДГ № 20 „Мир“ ще бъде изпратена друга оздравяла птица в естествената й среда. След което присъстващите ще бъдат призовани да се включат в почистването на терените. За завършек на инициативата, ще бъдат предоставени материали на децата, за да изработят къщички за птици, които да монтират на избрано от тях дърво в двора на учебното заведение или на друго място.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн