Започва почистването на десетки незаконни замърсявания около селата в община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440924P1440941Стари дивани и хладилници, износени автомобилни гуми, топлоизолационна вата, отрязани клони и всевъзможни други отпадъци образуват едно от четирите незаконни замърсявания на природната среда в землището на село Хрищени. Днес Община Стара Загора организира извозването на боклуците от там с фадрома и тежкотоварен самосвал. Зам.-кметът по транспорт, чистота и екология Радостин Танев и началниците на отделите “Опазване на обществения ред и управление при кризи” Пламен Тодоров и на “Екология” Пламен Йорданов дойдоха по този повод на място, като бяха поканили да присъстват и старозагорските медии. Тук бяха и председателят на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт на Общинския съвет арх. Мартин Паскалев, както и кметът на с. Хрищени Радка Желева.

“Ще бъдем безкомпромисни към всички, които замърсяват. Законът предоставя немалко възможности на всички да депонират своите отпадъци. За домакинствата това е напълно безплатно, а фирмите са длъжни да си плащат. Защото в противен случаи вместо тях плащаме всички ние” – категоричен беше Радостин Танев.

“Ще засилим изключително контрола след почистването на тези сметища – съобщи Пламен Тодоров. – Община Стара Загора е подписала съвместна работна карта с Областната дирекция на МВР за превенция на незаконните сметища. На всички фирми в града, предлагащи услугата “Кърти, чисти, извозва”, ще бъдат връчени протоколи за предупреждение, че трябва, съгласно наредбата, да изхвърлят отпадъци единствено по утвърдения регламент. Ако не го спазват, ще бъдат санкционирани с актове за установяване на административни нарушения. Видеокамери и специализиран софтуер ще заснемат регистрационните номера на камионите нарушители.” От миналата година до днес има санкционирани 40 нарушители. Глобата за физически  лица започва от 300 лева.

Това, което фирмите са длъжни да направят, е да сключат договор с Община Стара Загора, в който се посочва прогнозно количество за годината, което могат да депонират в Регионалното депо за отпадъци край с. Ракитница. След което им се издават разрешителни за всяко извозване. Веднъж годишно заявените количества се уравняват с действителните и ако е предплатено, на фирмите им се връщат средства. Всички са много добре запознати с този ред, припомни Радостин Танев.

Сключените договори с фирми в Стара Загора и общината са над 100. Когато гражданин потърси такава фирма, за да му бъдат събрани и извозени например строителни отпадъци срещу заплащане, той трябва и да се увери, че фирмата ги депонира според регламента, а не ги изхвърля на произволно място. В противен случай се разследва откъде идва отпадъкът и на санкция подлежи и собственикът на имота, заедно с фирмата, извозила отпадъка.

След почистването на незаконните замърсявания около с. Хрищени ще бъде пристъпено към аналогична процедура и в селата Дълбоки и Оряховица. Само в отминалия съботен ден (25 март) хилядите граждани, включили се в доброволното пролетно почистване и озеленяване на Стара Загора и селата от общината, са събрали над 15 тона отпадъци, съобщи зам.-кметът Танев.

ВАЖНО! ИНФОРМАЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА >>>

IMG_7501P1440935P1440930P1440938IMG_7550
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн