По-бързи и улеснени процедури подобряват административното обслужване в Община Стара Загора от днес

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440788Кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Мария Динева, главният архитект Младен Иванов и секретарят на Общината Делян Иванов съобщиха добра новина за всички старозагорци: от днес влизат в сила новите, по-бързи и улеснени административни услуги, които ще спестяват значителни усилия и време на гражданите и инвеститорите.

“Искам да благодаря на г-жа Динева – знаете, че тя повдигна темата миналата година за това, как да се подобрят административните услуги в строителното направление. Работихме в администрацията няколко месеца съвместно с нея, включително с Камарата на архитектите, със Съюза на архитектите и Камарата на строителите, които предложиха конкретни облекчения, които да бъдат направени. Продължаваме заедно – Общински съвет и общинска администрация, да работим ръка за ръка, за да направим така, че за гражданите да бъде много по-лесно, както и за инвеститорите, които идват в Община Стара Загора” – каза пред медиите Живко Тодоров.

В строителния сектор вече се предлага служебно съгласуване на визата за проектиране с експлоатационните дружества ЕВН, ВиК, Виваком и Овергаз. Служебно и безвъзмездно се предоставят изходни данни в 7-дневен срок след входиране на заявленията. Общината изпраща към тези дружества извадка от Подробния устройствен план и от скицата, като те имат 14-дневен срок да съгласуват и предоставят данни за изготвяне на инвестиционния проект, както и да уточнят начина и условията за присъединяването на обекта впоследствие към техните услуги. Главният архитект издава след това визата за проектиране, която вече е достатъчно основание за гражданите да включат впоследствие договор за присъединяване на обекта им към техническата инфраструктура. Самата виза вече е с двойно удължен срок – 1 година, в който гражданинът или съответната организация трябва да входира в Общината за одобрение инвестиционния проект. По същия начин служебно се съгласуват и ПУП-овете – обясни главният архитект.

Служебното съгласуване е едно значително облекчение, което хората ще ползват. Вече няма да се изисква от тях да ходят и да съгласуват проекта си на място в експлоатационните дружества. За целта двама общински служители ще придвижват документацията, за да не обикалят инвеститорите институциите – допълни кметът.

В момента се разговаря с две фирми за изграждане и внедряване в Община Стара Загора на ГИС системата (географската информационна система), която в реално време ще актуализира и онагледява дигитално цялата налична информация за съответния имот, както и актуалните изменения на регулацията. Очаква се договорът за това да бъде подписан следващата седмица. До месеци ГИС системата ще се въведе, с което скиците ще станат безсрочни и в Община Стара Загора, след като вече са такива в Кадастъра. Това е още една крачка към намаление на “бумащината” и към облекчаване на фирмите и гражданите, сподели Живко Тодоров.

“Знаете, че през последните години борбата с бюрокрацията и с различните административни тежести по отношение както на гражданите, така и на бизнеса, е моя лична кауза – каза на свой ред Мария Динева. – Това, което с г-н Тодоров свършихме през последната една година, днес дава резултат. Щастлива съм днес да кажа – благодаря, че бях чута по тази тема! Част от промените, които влизат в сила от днес, всъщност са пряко свързани със законодателна промяна, която е направена още през 2019 г. в Закона за устройство на териториите. По една или друга причина това не е прилагано на практика. Проучихме как е по другите общини и установихме, че макар законът ясно да казва как всичко това да се случва по начина, по който сподели главният архитект, на практика в почти никоя община не се прави. И с радост казвам, че

Община Стара Загора е първата община, която успя да наложи на експлоатационните дружества да спазват закона.

А това безспорно е в полза и на граждани, и на бизнес – допълни Мария Динева.
И продължи:

* Първата стъпка във всеки инвестиционен проект е издаване на визата за проектиране. До днес, след като главният архитект я издаде, гражданинът или инвеститорът тръгват да “препускат” по всички експлоатационни дружества, като на всяко едно място те подават заявление, плащат такса и чакат съответния срок, за да им бъде съгласувана визата за проектиране. От днес нататък в Община Стара Загора това ще става в рамките на законния 14-дневен срок – по служебен път от Община Стара Загора, и това ще бъде напълно безплатно, без такси.

* Втората и не по-малка промяна касае съгласуването на самите инвестиционни проекти. До днес по различните части от проекта се налагаше в рамките на одобряването на инвестиционния проект да се съгласува отново в експлоатационните дружества. Но на основание на чл. 140а, ал. 8 от ЗУТ, ако това се случва в рамките на една година от издаването на визата за проектиране, такова съгласуване няма да бъде необходимо. От днес това е факт в Община Стара Загора.

* Третото и изключително важно нещо е, че от днес всички документи, които са издавани от Община Стара Загора назад във времето, от рода на копия на ПУП, разрешения за строеж, удостоверения за въвеждане в експлоатация и т.н., в рамките на последващи процедури няма да бъде изисквано от инвеститора да го прилага като документ, а също ще бъде проверявано от администрацията по служебен път и набавяно там, където е необходимо. Защото до момента се получаваше така, че като подадеш инвестиционния проект, ти искат да приложиш копие от Подробния устройствен план. Подаваш заявление, плащащ таксата, чакаш срок. Но всъщност това копие от ПУП-а е на 8-я етаж в същата стая, където ще трябва да го приложиш втория път в рамките на втората процедура. Абсолютно излишно и тормозещо хора и бизнес.

“Това последното всъщност ми беше точка първа от предложенията, които направих, и се радвам, че и това вече е решено. Вярвам, че представените днес от екипа на кмета промени в работата на Общинската администрация, касаеща административните услуги, безспорно ще улеснят гражданите и бизнеса и ще дадат възможност на инвеститорите в Стара Загора да работят много по-лесно, бързо и успешно” – каза в заключение Мария Динева. Промените ще съкратят, по думите й, поне с 3 месеца документооборота във всеки отделен случай.

Кметът Живко Тодоров предупреди експлоатационните дружества, че ако не спазват сроковете за съгласуване по служебен път, има по закон начин, по който неизрядните дружества да бъдат санкционирани от страна на Община Стара Загора:

“Всички очакваме електронното правителство да бъде въведено и в държавата. Което значително би облекчило всички тези процедури. Но всяка община прилага различни правила, в това число и различните райони в София изискват различни документи и вървят по различен начин по процедурите. Ние в Стара Загора правим това – да облекчим хората с всичко, което е в рамките на закона. Трябваше ни време, за да убедим експлоатационните дружества, но юристът на Община Стара Загора г-жа Боянова оформи споразумения, подписахме с тях и главният архитект ще следи дали срокове ще се спазват от тяхна страна. Ако не се спазват – налагаме санкции и смятаме, че това ще има оздравителен ефект върху тяхната работа. За да направим наистина работеща администрация и хората да не са с впечатлението, че едва ли не процесите са непрозрачни и че нещо се бави” – заяви кметът.

Секретарят на Общината Делян Иванов съобщи, че Община Стара Загора от общо 139 административни услуги са електронизирани вече 101 от тях, най-често използваните. Те могат да се ползват през сайта на Общината от всеки гражданин или бизнес, снабден с електронен подпис. Това е реално облекчение в заявяването на над 60 000 услуги годишно. Постепенно ще бъдат електронизирани и оставащите 38 услуги. Предстои да бъде въведено електронно записване на дата и час за граждански брак.

“Въпросът е хората да бъдат по-активни и да ползват електронните услуги. Те са и ефективно средство за борба с бюрокрацията и корупцията” – допълни кметът.

Справката в специализираните институции, издаващи удостоверения за квалифициран електронен подпис, показа, че услугата е достатъчно достъпна и е на цена 12 лв. за 3 години за физически лица и 126 лв. за юридически лица.

*  *  *

Облекчени процедури при строеж и множество електронни услуги предлага Община Стара Загора за улеснение на граждани и бизнес

IMG_4038IMG_4040Община Стара Загора е една от първите администрации, облекчаващи граждани и бизнес с по-бързо обслужване при строителния ресор, както и електронните услуги. От днес влиза в сила служебното съгласуване с експлоатационните дружества при издадена Виза за проектиране на обект.

„Екипът на Общината работи съвместно с Общинския съвет, както и със Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и Камарата на строителите, за да бъдем максимално полезни, когато става дума за административно обслужване“, обяви по време на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Безвъзмездно ще бъде служебното съгласуване с експлоатационните дружества – ВиК, електроразпределение, газоснабдяване, на Визата за проектиране. По служебен път ще изпращаме извадки от Подробния устройствен план и скицата, като дружествата ще имат 14-дневен срок да предоставят изходни данни и да съгласуват внесените документи, необходими за изготвяне на инвестиционен проект. При връщането на документацията при нас – срокът за валидност на визата за проектиране ще бъде удължен на 1 година. Така всеки, на когото му предстои да сключи договор с експлоатационно дружество, ще може да го направи за двойно по-дълъг период от време, както и да входира в Общинска администрация своето инвестиционно намерение за разрешение“, даде подробности главният архитект на Община Стара Загора Младен Иванов. Той подчерта, че облекчението ще важи и при ПУП. „Съгласуването на Подробните устройствени планове също ще става по служебен път. Общината ще играе ролята на посредник, който ще облекчава гражданите“, допълни арх. Иванов.

От думите му стана ясно,  че още една електронна система ще подпомогне работата на администрацията, както и ще отговори на нуждата от по-бърза услуга за граждани и бизнес. „Географската информационна система ще позволи в една платформа да се съдържа цялата информация за дадена територия – в това число ПУП, елементи от физическата инфраструктура, различни по тип зони, данни за населението и други. Така всеки ще има възможност, в реално време, да вижда наслоената информация за съответен имот. По този начин облекчени ще бъдат не само хората с инвестиционни намерения, но и ние като администрация, защото всяка промяна или изменение, ще бъде нанасяна своевременно“, каза още главният архитект.

Кметът Живко Тодоров обяви, че в момента се водят разговори с две фирми, които имат капацитета да внедрят услугата ГИС и предстои сключване на договор. „Знаете, че в момента скиците на Кадастъра са безсрочни, точно защото имат подобна услуга. Щом я въведем и при нас – то скиците на Община Стара Загора също няма да имат давност, защото софтуерът ще позволи актуализация и избягване на различни по вид разминавания в системите“, допълни Тодоров.

„Знаете, че темата с облекчаването на административното обслужване и излишните тежести за гражданите и бизнеса, е моя кауза. Това, което успяхме да свършим с кмета Тодоров през изминалата година, вече има резултат. Всичко, което представяме днес, е в синхрон със Закона за устройство на територията. Проучихме как е и в другите общини – оказа се, че Стара Загора е една от малкото, които успя да наложи на експлоатационните дружества да спазват закона“, подчерта и Мария Динева, председател на Общинския съвет. „Първата стъпка при всеки един инвестиционен проект е издаване на Виза за проектиране. До днес, след нейното издаване, се започва обикаляне по дружествата – при всяко едно се чака определен период от време и се плаща  такса. Това вече ще се случва по бърз и лесен начин“, категорична бе Мария Динева. Тя каза още, че промяна ще има и при съгласуването на самите инвестиционни проекти. „До днес, по различните части от проекта се налагаше също съгласуване с експлоатационните дружества, но в синхрон със ЗУТ, ако това се случва в рамките на една година, то такова съгласуване – няма да бъде необходимо. Още едно облекчение, изключително важно – всички документи, които са издавани назад във времето – копие от ПУП, разрешение за строеж, удостоверение за въвеждане в експлоатация – в рамките на следващи процедури няма да се изискват от инвеститора, а ще се проверяват и набавят по служебен път“, допълни председателят на ОбС.

Кметът Живко Тодоров бе категоричен, че ако от дружествата не спазват сроковете, то Законът дава право на Общината да налага санкции.

Общо 139 са услугите на  Общинска администрация, като от тях 101 са достъпни по електронен път, уточни по време на срещата с медиите в Стара Загора секретарят Делян Иванов. „Те са достъпни в сайта на Общината и е необходимо за тяхното заявяване само електронен подпис. Предстои всички те да бъдат с електронна опция, като към момента сме избрали най-често използваните от гражданите и бизнеса“, посочи Иванов. Съвсем скоро ще бъде включено в списъка с електронни услуги и заявлението за сключване на граждански брак.

„Радвам се, че все повече са услугите, които ни улесняват и са достъпни по електронен път. Апелирам към по-широката им употреба, защото е по-бързо и по-удобно. Администрациите все повече напредват в това отношение и считам това за добър път за намаляване не само на бюрокрацията, но и за повишаване на доверието в административния процес“, допълни градоначалникът.

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн