Кметът Живко Тодоров информира докъде е стигнало възстановяването на улиците в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440787“Всеки ден звъня на ВиК за асфалтирането на ул. “Хаджи Димитър Асенов” от “Столетов” до “Августа Траяна” – съобщи пред медиите в Стара Загора днес кметът Живко Тодоров. – Знаете, че Община Стара Загора я беше асфалтирала перфектно, затова ВиК имат ангажимента да я оправят след полагането на тръбите. Все още е студено, температурите са минусови. В момента, в който станат подходящи, те трябва да преасфалтират цялостно тази отсечка. Следващият етап е от “Столетов” на юг. Също ще я копаят и отново трябва да я преасфалтират цялостно те.

По думите на кмета в момента по водния проект се работи на ул. “Хан Аспарух”, която преди време също беше ремонтирана цялостно от Общината. В момента е частично затворена, с нарушаване на платното над 50%. След прокарването на канализационния колектор и тази улица подлежи на цялостно преасфалтиране от ВиК.

Улица “Радецки” до мол “Галерия” е подготвена за асфалтиране от ВиК, но и за нея климатичните условия в момента пречат.

Ул. “Августа Траяна” ще бъде преасфалтирана цялостно – от кръговото на площад “Берое” до ул. “Иван Вазов” – със средства на Община Стара Загора. Това ще стане, когато времето го позволи. В момента има положен биндер (временна асфалтова настилка), който на много места е компрометиран от трафика. ВиК проектът по нея е приключен почти нацяло, така че може да се влезе и да се работи по нея.

От бул. “Патриарх Евтимий” до края й ще бъде преасфалтирана и ул. “Генерал Гурко”. Заради тежките автобуси по нея, с цел повишена здравина ще бъде направена с геомрежа. Отдолу има и павета, и ако не бъде сложена мрежа, настилката ще се напука до 2-3 години – каза Живко Тодоров.

Улиците “Боруйград” и “Васил Левски” ще бъдат също цялостно преасфалтирани. “В. Левски” се фрезова и подготвя в очакване на подходяща температура.

Бул. “Патриарх Евтимий” от бул. “Хр. Ботев” до “Августа Траяна” също ще бъде преасфалтиран цялостно. Очаква се ВиК да прокара колектор по него.

В момента Общината работи по ул. “Св. княз Борис”, която в едната си част е почти на приключване. Предстои да бъде направен ремонтът и на изток от сградата на Пожарната. Очаква се улицата да е готова напролет.

Ул. “Стойно Черногорски” – улицата на складовете – в момента се изравя тотално. Основата й ще бъде направена също много здрава, защото по нея за да зареждат складовете влизат тежки тирове, бусове и камиони.

Ул. “Промишлена”, за която Общината е недоволна от изпълнението на най-горния й слой, ще бъде фрезована и преасфалтирана с износващ слой от 4 сантиметра за сметка на изпълнителя. “Установили сме каква е била грешката – асфалтополагащата машина е била недобре настроена и причинява вибрации в автомобилите, когато минават по нея” – съобщи кметът.

Ул. “Капитан Петко войвода” от мястото под пазар “Васил Шаханов” (Руския пазар), където е приключена засега, до “Славянска” ще бъде разширена до 4 ленти, като по “Славянска” ще бъде изградено кръгово кръстовище.

Общината е пуснала Акт 2 на квартал “Три чучура-юг”. Целият квартал ще бъде цялостно ремонтиран. Това означава тротоари и улици, които ще бъдат напълно обновени. Където е необходимо, Общината ще довъзложи за изпълнение и междублокови пространства.

Отделно от това се работи по големи междублокови пространства. Такива, заедно с улици, има за довършване в кв. “Самара-1″.

“Най-голямата победа, която извоювахме в нашите разговори с ВиК, беше да засипват изкопите с фракция от чакъл, а не със суха пръст, каквато през зимата просто няма. И сега, ако минете по “Хан Аспарух”, ще видите синия камък, който полагат и който наистина е много здрав и много качествен. “Гурко” се прави също с фракция. И въобще всички големи улици, по които се работи в момента, ще бъдат направени така. Малките също ще бъдат преасфалтирани, част от тях се пълнят също с каменна фракциа. По другите градове, можете да отидете да видите в Пловдив какво е, засипват с кал и с пръст. Същото е и в други съседни градове. Не искам да говоря за тях, в крайна сметка да се оправят както намерят за добре. Ние сме поставили пред ВиК това наше изискване и няма да отстъпим. На ул. “Васил Левски” вече пратихме Общинска полиция да спре една от фирмите, която работеше там, защото засипваха отново с пръст. Но ние веднага получихме сигнал. Където видим, че не е засипвано правилно, фрезоваме ние, тъй като ще преасфалтираме, викаме ВиК и им казваме да си изровят пръстта, да поставят фракция и чак тогава ще асфалтираме ние. Няма да им позволим по някакъв начин да се подиграят със старозагорци, с града. Имаме много опит в това, знаем къде са местата. Основният проблем на ВиК е, в годините сте виждали – където копнат, след тях всичко пропада. Защото не възстановяват по правилен начин – с фракция, с няколко слоя асфалт, както е по учебник. Хубавото е, че ние имаме и гаранция, внесена при нас, така че където е необходимо, ще ги санкционираме, ще съберем гаранциите. ВиК трябва да възстановят и тротоарите, които преди това бяха направени от Общината. През август месец те ще дойдат в Община Стара Загора, защото ние трябва да се подпишем под крайния акт за плащането. Докато не мине комисия и не установи, че всичко е направено както трябва, ние няма да подпишем. И аз съм им го казал и на тях. Няма да правим компромиси, има ред, по който се работи. През октомври те трябва да отчетат проекта, но два месеца има бумащина”.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн