По-ниски цени на абонаментните карти за обществения транспорт предлага Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4026IMG_4023Предложение за нови и по-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще предложи кметът на Стара Загора Живко Тодоров на общинските съветници на февруарското им заседание. Това обяви той по време на пресконференция днес. „По този начин искаме да насърчим използването на градския транспорт. Компенсациите за редовните пътници ще бъдат още по-изгодни”, подчерта градоначалникът. Заедно със своя ресорен заместник Радостин Танев, председателя на Общинския съвет Мария Динева и управителя на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД инж. Георги Станчев представиха някои от новите облекчени условия за превоз на пътници на територията на общината.

„Важно е да отбележим, че към момента цените за учащи и пенсионери са синхронизирани изцяло с решението на Министерски съвет, което гласи – намаление със 70% за учащи в града и селата, както и 40% за пенсионери в града и селата. Предложението, което ще представим за гласуване в Общински съвет, е за допълнителни компенсации в тарифата на обществения транспорт“, коментира Радостин Танев.

Новите цени ще бъдат, както следва:

* За вътрешноградския транспорт ученическата абонаментна карта от 10 лева да струва наполовина.
* Цена за ученическа абонаментна карта за срок от 3 месеца – сега на цена от 30 лева, да стане 15 лева.
* За пенсионерите на възраст над 68 години – цената за абонаментната карта от 26 лева да стане 22 лева.

„Още нещо, което ще запишем, е промяната в размера на прага на минималната пенсия за отстъпките в цените. Към момента прагът е 470 лв. Нашата идея е той да се увеличи и сумата да стане 510 лева, което би било в полза на още пенсионери, които биха могли да се възползват от компенсациите“, допълни Танев. Така цена на абонаментна карта за хората над 68 години, с доходи, по-ниски от 510 лева, ще бъде на цена от 12 лева, а не както до сега 18 лв.

Предложенията за по-ниски цени в междуселищния транспорт са разделени на няколко зони, касаещи селата от общината. „Примерът, който давам, е със село Дълбоки, което е с най-много закупени карти за учащи. Цената на абонамента карта в момента е 41 лв., намаляваме я на 16,40 лв.“, уточни още зам.-кметът.

„Подкрепям изцяло предложението на кмета Тодоров и неговия екип и това, което зависи от мен ще бъде направено, за да можем още на следващото заседание да вземем решение, което безспорно е в ползва на хората“ – каза председателят на местния парламент Мария Динева.

Ако предложението на Общинска администрация получи одобрение, новите и по-изгодни цени за абонаментни карти ще влязат в сила от 1-ви март.

IMG_4028
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн