Общината и Общинският съвет – заедно срещу високата цена на водата за старозагорци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440783Одобреният от КЕВР бизнес-план на ВиК Стара Загора за следващите 5 години, правен през март 2022 г., приет месец по-късно от Асоциацията на ВиК на онлайн заседание без участието на представител на Община Стара Загора и подаден за съгласуване, изкуствено е надул цената на водата за старозагорци до над 4 лв. 7-членна работна група на Общинския съвет е констатирала несъответствия в обосновката на цената и в тандем с кмета Живко Тодоров започват действия за намаляването й. Това стана ясно на тяхна съвместна пресконференция.

Днес е проведена среща с ръководството на ВиК – Стара Загора, на която казусът е бил обсъден в детайли. “Още следващата седмица започваме разговори с представители на ръководството на държавното дружество и с кмета Живко Тодоров, като задачата, която сме си поставили, е преработване на бизнес-плана” – съобщи Мария Динева, председател на Общинския съвет.

“Бързало се е, някой е допуснал грешка. Калкулирали са в цената 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. – каза кметът. – Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнес-плана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове. Въпросът не бива да се политизира, започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нонсенс и неразумно. Затова сме приели друга стратегия – нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнес-план, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение. Благодаря на новия управител (инж. Радостин Миланов – б.р.), който дойде, докладва на съветниците, които се бяха подготвили. Знаете, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост за хората, защото те са важни в случая и питат защо трябва да плащат толкова по-висока цена. За съжаление някои други представители на политически сили не разбраха какъв е контекстът на този разговор и вместо да се включат конструктивно, се изолираха. Благодаря на всички останали в Общинския съвет, които подходиха сериозно. Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения” – допълни кметът.

С колко точно може да бъде намалена цената на водата, предстои да се изчисли в процеса на работата. В рамките на един месец Общинският съвет и ВиК дружеството ще седнат да гледат всички цифри, по думите на Живко Тодоров.

Ако работната група постигне целта си, това ще е процедурен прецедент, по думите на участник в пресконференцията.

Така цената на водата за старозагорци вероятно ще бъде намалена до лятото. Но няма да повлияе на вече платените сметки със задна дата.

* * *
Община Стара Загора и Общински съвет с искане за преработка на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора

Кметът Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Мария Динева и част от Председателския съвет на ОбС обявиха в съвместна пресконференция, че ще искат преразглеждане на бизнес плана, приет миналата година, на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора, касаещ пряко цената на водата.

“Калкулирали са цената, взимайки 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнесплана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове”, категоричен бе Живко Тодоров. Той подчерта, че въпросът не бива да се политизира. “Започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нелогично. Затова сме приели друга стратегия – нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнесплан, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение”, уточни още кметът.

Тодоров не пропусна да отбележи, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост при цената на услугата. “Хората са важни в случая и питат защо трябва да плащат повече в пъти”, допълни градоначалникът.

Той благодари на политическите групи, които са подходили отговорно и сериозно към проблема и са обединили действия. “Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения”, призова съветниците той.

По време на пресконференцията, която бе след извънредно заседание на председателите на политическите партии в местния парламент, стана ясно, че са водени вече разговори с ръководството на държавното дружество под липите.

„Позицията на Общински съвет винаги е била против този проект. Безспорно сме единодушни с кмета Тодоров и държим на преработването на бизнес плана. Работната група, в която влизат седем общински съветници, ще започне работа още през следващата седмица. Крайната ни цел е ясна“, обясни по време на пресконференцията Мария Динева.

Част от срещата с медиите бяха Антон Андонов, Боян Бабанов, Валентина Бонева, арх. Мартин Паскалев, Мехмед Зейнел, Мирослав Райков и Янко Янков.

Кметът Живко Тодоров добави, че предстои да бъде дадена пресконференция по повод предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн