В старозагорското село Оряховица отбелязват Бабинден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

BabindenНа 21 януари 2023 г., събота, от 11.00 часа в старозагорското село Оряховица ще отбележат Бабинден, като пресъздадат обичаите за празника. Организатори са местното НЧ „Развитие-1918“. Идеята на събитието, което кани жители и гости на населеното място да бъдат част от Бабинден, е да се покаже и съхрани българската традиция.

Организаторите са предвидили цветна и интересна програма – мъжете ще влязат в ролята на млади булки, а дамите ще се превъплътят в мъже, облечени с потури и ризи. Съпроводени от фолклорни песни, млади и стари ще се пренесат на площада за почерпка с домашна пита, ще извият и кръшно хоро.

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари или на 21 януари по стар стил в чест на бабата, която е изпълнявала ролята на акушерка в селото. Той е свързан със семейните обичаи. Денят е един от големите народни женски празници. Обредността му е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ, акушерките и гинеколозите.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн