В старозагорското село Оряховица показаха обичая Коледуване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6675IMG_6674В старозагорското село Оряховица в съботния ден момчета и момичета се събраха на центъра, за да покажат обичая “Коледуване” пред оряховчани и гости на населеното място. Групата от доброволци, заедно с председателя на НЧ „Развитие-1918“ Виолета Вапцарова и секретаря на читалището Валя Готева, представиха пъстра програма, описваща традиционния български обичай със своя индивидуална интерпретация.

Народни песни и кръшно хоро изпъстриха площада на селото, имащо за символ ореха, но и известно с плодородните лозя. Поздрав имаше и за празнуващите именици на Ивановден.

Обичаят коледуване датира от много отдавна. Основната задача на младите мъже е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие на всички. Коледуването се извършва в точно определено време – започва в полунощ на 24 срещу 25 декември и продължава цялата нощ, до изгрев слънце. 24 декември е последният ден от Kоледните пости. Подготовката за обичая започва още от Игнажден. Интересна част от традицията е избирането на т.нар. станеник – най-талантливият певец и старателен коледар. В отделните части на страната съществуват някои различия – на места освен от млади мъже, коледарската група се състои и от гайдар, и от т.нар. трохобер – човек, който събира даровете.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн