40-годишният Руслан Мирчев от Стара Загора хвана Богоявленския кръст

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4412 (1)Празничният 6 януари (Богоявление) започна с отслужването на Утреня и св. Златоуства литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора, по време на която Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан извърши и Великия Богоявленски водосвет. С литийно шествие свещенослужителите и представители на местната власт се отправиха към парк „Йордан Капсамунов“, където бяха осветени бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон.

40-годишният Руслан Мирчев от Стара Загора хвана Богоявленския кръст в ледените води на „малкото езеро“ в Града на липите. По професия той е пожарникар в община Опан. Скачането за кръста е семейна традиция, в която участва с племенниците си за трети път. Мъжът пожела на всички да бъдат живи и здрави. Над 30 бяха смелчаците, които участваха в ритуала. В края му всички те изпяха българския химн.

На 7 януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в казанлъшкия храм „Св. Йоан Предтеча“.

*  *  *

40-годишният пожарникар Руслан Мирчев спаси кръста в Стара Загора

40-годишният старозагорец Руслан Мирчев спаси кръста от водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“. В ритуала участва за трети път, но за първи успява да спаси символа на християнската вяра по време на Богоявление. Мирчев е пожарникар в РСПБЗН – Опан. Първи го поздравиха неговата съпруга Антония Мирчева и 3-годишният им син Росен. „Да сме здрави, това е най-важното“, сподели минути след ритуала Руслан, който скочи днес във водата заедно със своите племенници на 16 и 17 години.

Над 30 смели млади мъже се хвърлиха за кръста, след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Родолюбците извиха мъжко хоро, а най-малкият участник в него бе Тихомир, който седна върху раменете на своя вуйчо.

Празничният ден започна с отслужване на Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ под липите от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк „Йордан Капсамунов“, където бе  извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните  формирования от Старозагорския гарнизон.

Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите да са свързани с освещаване на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата. Празникът е тачен още като Йордановден – празнуват имената си на 6 януари над 3 хиляди старозагорци.

IMG_2674IMG_2699IMG_2701IMG_2726IMG_2683IMG_2734IMG_2783IMG_2761IMG_2787

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн