Живко Тодоров назначи двама нови зам.-кметове в Стара Загора. Изпрати с благодарности Йордан Николов и Иванка Сотирова

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440733P1440734На голяма пресконференция днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обяви две персонални промени, които прави в екипа си с цел подмладяването му.

В ресора “Транспорт, чистота и екология” на мястото на дългогодишния първи зам.-кмет Йордан Николов идва Радостин Танев, досегашният областен координатор на ГЕРБ, а на мястото на Иванка Сотирова в ресора “Образование, здравеопазване и социални дейности” е назначена Надежда Чакърова – досегашен Омбудсман в общината. И двамата ще започнат работа от понеделник, 9 януари.

Йордан Николов и Иванка Сотирова излизат от екипа по собствено желание. И двамата бяха зам.-кметове още от първия мандат на Живко Тодоров, започнал през 2011 година. Кметът обясни промяната в екипа си с естествената необходимост от подмладяването му. Той припомни всички решени проблеми и настъпили подобрения в двата ресора под ръководството на Николов и Сотирова през последните вече повече от 11 години, и изрази благодарност за работата им. През последното десетилетие беше напълно обновен градският транспорт, усъвършенствана беше транспортната схема с въвеждането на еднопосочни улици, което рязко увеличи паркоместата, камери по кръстовищата се включиха в помощ на “Пътна полиция”, изградено беше Регионалното депо за отпадъци, а старото сметище беше образцово рекултивирано и сочено за пример в страната в новия си вид. След 2011 година поетапно бяха ремонтирани на практика всички училища и детски градини в Стара Загора.

Новият първи зам.-кмет Радостин Танев е изключително активен млад човек, минал през частния бизнес и запознат с проблемите на града. През последните години прояви активност в сектора на информационните технологии и от него се очаква да влезе с нов, модерен поглед и инициативи в ресора си.

Надежда Чакърова не е партийно обвързана. Работата й като Омбудсман се оценява високо. Също е минала през частния сектор, комуникативна е и с амбиции да работи успешно в сферата на образованието, здравеопазването и социалните дейности. Едно от първите неща, които ще направи от понеделник, е да посети и разговаря с колективите на всички институции в своя ресор.

Радостин Танев ще започне работа в ресора си със засилен контрол върху незаконните сметища в града и по селата. Ще се съсредоточи и върху плащането с карти в градския транспорт, за да стане максимално ефективен за гражданите.

Община Стара Загора е в добро финансово състояние, приключи 2022 г. без неразплатени задължения – сподели кметът след представянето на новите членове в екипа му. През последните седмици е решен сериозен проблем във ВиК-проекта, който се изпълнява: променено е било дълбоките изкопи за канализацията да се запълват не чрез връщане на изкопаната земна маса, която се сляга и причинява пропадане на асфалта, а чрез насипването на чакъл, който няма този недостатък. От март нататък разкопаните улици в Стара Загора една по една ще се отварят за автомобилния трафик. Изцяло ще бъдат преасфалтирани, в това число и чрез съфинансиране от Общината, улици като “Августа Траяна”, “Боруйград”, “Васил Левски”, “Генерал Гурко”, “П. Евтимий” от “Хр. Ботев” до “Авг. Траяна”, “Парчевич” и много от преките малки улички. Цялостен ремонт ще се направи на улиците “Хаджи Димитър Асенов” и “Радецки” край мол “Галерия”.

Поради скока в цените на строителните материали много изпълнители са прекратили договорите си, поради което са останали недовършени проекти като този в кв. “Самара-1″ и в Индустриалната част на Стара Загора. Но вече има избрани нови изпълнители и работата ще продължи. Ще се ремонтират много тротоари в кварталите “Три чучура-юг”, “Самара-1″, “Казански” и в широкия център.

Индустриална зона “Загоре” вече е с напълно изкупени парцели. Предстои да се разработва нова голяма индустриална зона около летището, за което държавата като негов собственик има добра воля. Това е най-добрата алтернатива, за да продължи Стара Загора развитието си като крупен индустриален център, увери Живко Тодоров. За да обръщат тировете на пътя край летището ще се направи ново кръгово кръстовище.

В Информационния център на Общината наред с информационна помощ за санирането ще има и служител, който ще помага на гражданите в подаването на документи за изграждането на фотоволтаици по покривите, което става приоритетно направление в цялата страна.

Както в социалните мрежи, така и пред медиите кметът съобщи, че за борба с новия вредител по горите – боровата процесионка, най-удачният метод е пръскане със самолет. Ще бъде нает изпълнител на такава обработка от въздуха наесен, като Общината ще поеме разходите за своите гори, а Горското стопанство – за държавните.

На въпрос за обсъждания паметник на Кирил и Методий в Стара Загора ресорният зам.-кмет “Култура, туризъм и младежки дейности” Милена Желева информира, че ще бъде обявен национален конкурс за проект до 1 ноември.

*  *  *

Двама нови свои заместници представи кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Радостин Танев

Радостин Танев

Надежда Чакърова

Надежда Чакърова

Надежда Чакърова, която е втори мандат омбудсман за община Стара Загора, и Радостин Танев, който бе народен представител в 44-тото и 45-тото Народно събрание, са новите имена на зам.-кметове в екипа на кмета Живко Тодоров. Те ще сменят досегашните заместници – Иванка Сотирова и Йордан Николов. Чакърова поема ресора „Образование, здравеопазване и социални дейности“, а Танев – „Транспорт, екология и чистота“. Това стана ясно днес по време на пресконференция на кмета Тодоров.

„Добро управление се прави с последователни и логични стъпки. Това не е решение, което сме взели набързо. Напротив – този разговор и с двамата го водим още от преди празниците. Споделяме заедно 11 успешни години. Аз съм оптимист за добрите неща“, каза в началото на срещата кметът на Стара Загора. „С огромна благодарност говоря за тях, защото във времето показаха, че работят с разум и много сърце за общината. Ключовият момент тук е чисто човешки, защото обществената работа има определен път и време“, сподели пред журналистите Тодоров. Той припомни какво е свършено през годините от двамата му заместници, които са част от екипа му още от първия мандат, като цялостната промяна на организацията на градския транспорт,подновяването на автопарка и внедряването на гъвкави системи за улеснение на пътниците, изграждането на модерното съоръжение за управление на отпадъците, рекултивация на депото, подобряване на екологичните показатели на общината, както и почти изцяло обновената образователна и социална инфраструктура и разширяването на обсега на услугите за уязвимите групи.

„Благодаря на г-н Николов за неговите устойчивост и характер. Те допринесоха в годините да се случат много добри неща в нашата община, а това в крайна сметка остава записано в историята. Сега ще надграждаме. Благодаря сърдечно и на г-жа Сотирова, която пое един нелек ресор, в който нищо не бе променяно дълго време. Днес яслите, детските градини и училищата имат вид, който да отговаря на потребностите ни. Социалните услуги са многобройни, за да бъдат в полза на нуждаещите се от тях. Благодаря за нейната мъдрост и отдаденост“, каза още градоначалникът.

„Надявам се новоприемниците да работят с много разбиране, да бъдат отдадени. Да не забравят, че е важно хората да те помнят с добро. Като най-голямо удовлетворение за мен определям общуването с представителите на трите сфери, които бяха пряко свързани с работата ми“, сподели с присъстващите Иванка Сотирова, която навръх Рождество Христово отбеляза своя 70-годишен юбилей.

Йордан Николов също сподели мисли и благодари за 11-годишната работа като зам.-кмет на Стара Загора. „Няма да се връщам назад в детайли какво сме свършили. Към днешна дата за още един успех отчитам работата ни в посока безопасността на пътя. Възможността да изпращаме нарушители на правилата за движение до отговорните институции е крачка към намаляване на инцидентите и нарушенията. Стара Загора е иновативен град и така трябва да бъде. На дневен ред оставям транспортната схема, която предстои да бъде актуализирана. Вярвам, че Радостин Танев ще влезе бързо в обстановката“.

Живко Тодоров сподели пред медиите мотивите си да се спре на Надежда Чакърова и Радостин Танев. „И двамата са млади, амбицирани и смятам, че ще дадат нова енергия на работата и екипа. Имат дългогодишен опит в частния сектор, имат изключително много опит с обществената дейност, което е важно, когато ще работиш пряко с хората и за тях. Радостин Танев е познат и с инициативите, които бяха насочени към привличане на инвеститори и ИТ сектора, което дава перспектива да бъдат насочени усилия към внедряването на нови  технологии в ресора му. Надежда Чакърова също доказа във времето като омбудсман, че има визия и желание за работа. Младостта е ключът. Трябва да има приемственост“, обоснова се накратко кметът.

В срещата с медиите участваха още зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, както и главният архитект на Общината арх. Младен Иванов.

Пред журналистите кметът Тодоров коментира различни въпроси, свързани с благоустрояването на града. От думите му стана ясно, че през пролетта ще започне поетапно възстановяване на улиците, които са били част от проекта, изпълняван от държавното ВиК дружество. Ще бъде довършено подобряването на средата в кв. „Самара – 1“ и кв. „Казански“, а кв. „Три чучура – юг“ очаква своята мащабна реконструкция.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн