“Травиата” на Старозагорската опера ще е първият оперен спектакъл в Косово

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

“Чудо! В свят, в който се закриват театри, откриваме нов оперен театър в Косово!” – това написа в своята фейсбук страница именитият албански баритон Гезим Мишкета

Беса Луиджи в "Травиата"

Беса Луиджи в “Травиата”

Беса Луиджи и Огнян Драганов

Беса Луиджи и Огнян Драганов

На 15 декември от 19.00 часа на специално построена сцена в Спортната зала на Прищина – столицата на Република Косово, ще се състои историческата премиера на спектакъла на операта “Травиата” от Джузепе Верди. Това е първият цялостен оперен спектакъл, който ще бъде представен в Косово. Постановката е на Старозагорската опера, сценографията и костюмите са на Борис Стойнов, а специално за косовското сопрано Беса Лугичи, която ще бъде в ролята на Виолета Валери, са ушити в Старозагорската опера костюми по проект на италианския художник Салваторе Русо.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, диригент е маестро Найден Тодоров, асистент диригент Крис МакКракън от Великобритания.

Вторият спектакъл е на 17 декември.

Афишът за първата опера в Косово

Афишът за първата опера в Косово

В главните роли на историческото събитие за Косово, което се осъществява в сътрудничество с Държавна опера Стара Загора (България), Театъра за опера и балет в Тирана (Албания) и Косовската филхармония зрителите ще видят още италианския тенор Емануеле Дауганно – в ролята на Алфред Жермон, а албанският баритон Гезим Мишкета ще бъде в ролята на Жорж Жермон.

Билетите за първото представление отдавна са изкупени. Косово очаква трепетно своя първи оперен спектакъл и е на прага да осъществи лелеяната мечта на своите музиканти и оперни певци да има свой оперен театър.

Драматичните обрати в историята на Косово многократно спират създаването на Оперен театър, но не намаляват ентусиазма на артистите и на активния музикален и танцов живот. Косово създава и поддържа своята музикална култура чрез музикалните училища, които дори след забраната им през 90-те години продължават своята дейност като частни училища. Тази година Националният балет на Косово отпразнува своята 50-та годишнина, а Косовската филхармония и хор са част от музикалната традиция на Косово. Косово се отличава със своите таланти, които продължават своето обучение в откритата през 1973 година Академия по изкуствата (днес Факултет по изкуствата).

Надеждата на творците и артистите е да имат свой оперен дом и да не се налага да се преориентират към сходни професии или да разчитат само на своите изяви в чужбина. На 3 август 2021 г. Парламентът на Косово гласува предложението-решение на правителството на Косово за създаване на Опера като институция. Меритон Феризи е назначен за изпълняващ длъжността директор на Косовската опера. Назначен е и Подготвителен съвет за инициирането и функционирането на институцията Косовска опера. Това решение е приветствано от професионалистите, но те ясно си дават сметка, че до финализирането на проекта трябва да се извърви дълъг път. Първата крачка вече е направена и на 15 декември Косово ще отпразнува премиерата на своето първо оперно представление.

Огнян Драганов – директор на Старозагорската опера и режисьор на спектакъла на операта “Травиата”: “За мен е много специален момент да бъда първият режисьор, който поставя оперен спектакъл, както и заедно със Старозагорската опера да сме партньор на прохождащата Опера в Косово. Още през 2016 година, когато поех управлението на Старозагорската опера, на първия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който осъществихме с моя екип в Стара Загора, създадохме Балканската оперна мрежа. Идеята беше точно тази: да обединим усилията си на Балканите, за да можем заедно да създаваме продукции, да обменяме таланти и опит и да популяризираме постиженията на оперното и балетното изкуство в региона. На нашия фестивал редовно присъстват програми, които представят ярката самобитна музикална култура на отделните балкански страни. Такъв беше и концертът тази година, на който прозвучаха песни и инструментални пиеси от Албания и Косово. Среща, която начерта и бъдещи съвместни проекти с Националната опера в Тирана, Албания. Впечатлен съм от изключителните дарования на Косово, сред които ярко блести Беса Лугичи, на чийто талант се радваме години наред в Стара Загора, в България. На нашата сцена Беса Лугичи направи забележителни роли като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от “Бохеми” на Пучини, Виолета от “Травиата” на Верди, Инес от първата за България и региона постановка на операта “Африканката” от Майербер, а само преди по-малко от месец тя беше Маргарита в премиерата на операта с кукли “Фауст” от Гуно. Вярвам, че нашето сътрудничество с Операта и балета в Косово ще продължи и ще се разраства, а нашата Балканска оперна мрежа ще бъде обединителната линия за още по-мащабни и значими проекти. На добър час на оперно Косово!”
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн