Две НПО-та с публично изявление по повод третирането на мигрантите на границата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

453635ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ
на Фондация „Мисия Криле” и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България”
по повод Международния ден на правата на човека
и съвместното международно разследване на Lighthouse Reports, Свободна Европа, Sky News, ARD, Monitor, Domani, SRF, Le Monde и Der Spiegel

Днес, 10 декември 2022 година, когато отбелязваме Международния ден на правата на човека, като организации, работещи от години в защита правата на бежанци, мигранти, търсещи закрила и уязвими хора в България, ние изразяваме дълбоката си болка от разкритите груби нарушения на тези права, публикувани в мащабното журналистическо разследване за незаконосъобразни отблъсквания по границите на Р. България и извършваните там престъпления. Двата видео материала на Lighthouse Reports, Свободна Европа, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde и Der Spiegel, публикувани на 5ти и 8ми декември 2022г., показват недвусмислено, че българските полицейски гранични власти незаконно задържат хора, потърсили закрила в България, в нерегламентирани помещения, уподобени на бараки с решетки, без право на достъп до процедура по международна закрила, след което ги връщат в Турция. Изразените съмнения, че това се случва със знанието на силите на Фронтекс у нас, е твърде обезпокоително. Представените данни по случая на простреляния сирийски бежанец в района на българо-турската граница е скандален. Идващият от българска територия изстрел би трябвало да е достатъчно основание за незабавни действия от страна на прокуратурата.

Припомняме, че още на 26.05.2022 г. Human Right Watch обяви официално, че българските гранични власти насилствено връщат на границата с Турция, търсещи закрила хора, призовавайки Европейския съюз незабавно да предприеме действия да спре незаконните и нехуманни принудителни връщания. Представените данни сочат, че българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета срещу сирийци, афганистанци и хора от други националности, търсещи закрила, след което ги връщат обратно в Турция без официално интервю или процедура.

Фондация „Мисия Криле” и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България” от началото на 2022 г., а особено интензивно през последните осем месеца, работят активно по защита правата на търсещите закрила, пристигащи от южната ни граница. Стотици хора посещават центровете ни и търсят съдействие за достъп до процедура за закрила, съобщавайки, че се страхуват да се заявят директно в регистрационно-приемателните центрове или полицейските управления, поради страх от прунидително връщане и насилие. Много от тях съобщават за предишни опити с насилствено отблъскване от територията на страната към съседна Турция, извършвани от служители на Гранична полиция. Многократно сме търсили съдействието на ресорните институции за обсъждане на дейностите и засилените проблеми по прием на търсещите международна закрила.

Фондация „Мисия Криле”, Фондация „Център за правна помощ – Глас в България” и още 52 неправителствени организации на 13.09.2022 г. изпратихме Отворено писмо до институциите. В него отправихме искане за незабавна работна среща по повод липсата на ясна и координирана държавна политика за противодействие на каналджийството, трафика, корупцията и условията за прием на бежанци, мигранти и лица, намиращи се на територията на Република България, сред които и деца, търсещи международна закрила, по-голямата част от които непридружени. Нито една институция или международна организация, адресирана в писмото, не отговори на искането ни.

Обезпокоително е мълчанието на ключовите институции, пренебрегващи сериозно подаваните многократно сигнали за насилствено отблъскване и отказ за достъп до процедура за закрила.

С оглед на гореописаното, настояваме незабавно:

1. Да бъде поискано изслушване в Народното събрание на Министъра на вътрешните работи на Р. България относно разкритията от международното журналистическо разследване, публикувани на 5ти и 8ми декември 2022 г. и разпространили се широко в и извън България.

2. Прокуратурата на Р. България да разгледа задълбочено и прозрачно подадените сигнали за престъпления, незаконни задържания и незаконни отблъсквания на търсещи закрила хора от територията на Р. България без право на достъп до процедура за закрила.

3. Да се регламентира ясен механизъм за достъпа до територия и справедлива процедура за закрила от Държавна агенция за бежанците и релевантните дирекции на МВР и ДАНС, който да бъде широко обсъден и съгласуван с всички заинтересовани страни.

4. Международните организации в България да засилят дейността си по застъпничество за правата на търсещите закрила бежанци, пристигащи от южната граница. Да направят моноторинг на изпълнението на съществуващите практики чрез независимо наблюдение на границата ни с Турция във връзка със спазване правата на търсещите закрила.

ДИАНА ДИМОВА
Председател Фондация „Мисия Криле”

ДИАНА РАДОСЛАВОВА
Управител на Център за правна помощ „Глас в България”
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн