Емблемите на две старозагорски села – райската ябълка и орехът, събраха стотици гости в Хрищени и Оряховица

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

1668866958274Райската ябълка и ореха празнуваха в две от китните старозагорски села в съботния ден. Хрищени събра през ноември по традиция малки и големи почитатели на оранжевия плод. Празникът започна с водосвет и продължи с емоционален заряд, който ще държи пламъка на родолюбието силен поне до следващата година.

„Енергията, която струи от всички, които от сърце организират Празника на райската ябълка, е движещата сила, която го прави толкова специален и обичан. Благодаря на всички вас, защото със своята работа и дух, творите чудеса“, приветства организатори и гости зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

„Радвам се, че и тази година сме заедно – имаме хубавото време и интересната програма. Това че сме тук ни дава мотивация занапред. Дава ни причината вече 16 години да празнуваме райската ябълка. На базара „Произведено в Хрищени“ в началото имаше само дъхави плодове от нашите градини, но днес виждаме изключителни творения, събрали опита и грижата на стотици хрищенци. Искрени благодарности за неизмеримата подкрепа на Община Стара Загора, на ресорния зам.-кмет Милена Желева и началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова“, каза в словото си кметът на населеното място Радка Желева. Тя поздрави и връчи специални грамоти на изявени хрищенски младежи, които са показали високи постижения на национално и европейско ниво в областите на спорта и науката – Яна Калчева, Васил Кацарски и Павел Петров.

1668867567087От думите на кмета на най-голямото село в община Стара Загора стана ясно, че въпреки пандемичната обстановка, която стопира събирането в центъра на стотиците почитатели на празника за две години, приятелите на райската ябълка са творили онлайн. Сборник е събрал рецепти, съдържащи райския плод, както и тематична стихосбирка, която има в себе си творчеството на майстори на перото от цялата страна.

Организаторите от местното кметство и НЧ „Стефан Генчев-1901“ бяха подготвили богата и пъстра програма с музика и танци. Изпълнения на малките таланти от детската градина в Хрищени изпъстриха празничния съботен ден.

В друго село от община Стара Загора – Оряховица, за пети път малки и големи се събраха, за да празнуват ореха.

„Приказно е настроението на площада. Всяко едно населено място има нужда от своите празници, обединяващи хората, създавайки общност. Точно това държи селата ни живи, затова и подкрепата на Община Стара Загора няма да спре. Вярвам, че Празникът на ореха ще бъде все по-пъстър и ще е неразделна част от културния ни календар. И в празник, и в делник бъдете заедно. Здрави да сте!“, поздрави оряховчани зам.-кметът Милена Желева.

Настроение в Оряховица донесоха Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, кукери от село Александрово, родолюбци от клуб „Традиция“, както и изпълненията на специалния гост Лилия Семкова. За музикалното оформление на празника даде своята лепта и DJ Красимир Аргиров, а водещ бе Димитринка Златева. Кетеричката Кипи – любител на орехи, донесе допълнително настроение на най-малките гости на празника.

Организатори на събитието са местното кметство и НЧ „Развитие-1918“, с подкрепата на Община Стара Загора.

И двата празника прегърнаха сърдечно благотворителната кауза „Живот за Ники от Стара Загора“. Кутии за дарения бяха разположени в подкрепа на младия мъж, който се бори за живота си и има нужда от финансова подкрепа.

166886756703316688675671021668866958366
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн