С международна научна конференция и изложба започнаха честванията за 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7887NAS02074С Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“ започна тридневната програма, организирана от Старозагорската св. митрополия и община Казанлък, посветена на знаковата годишнина. Форумът беше открит с „Отче наш“ и „Достойно есть“, изпълнени от Архиерейския хор с диригент Мария Денкова. Присъстващите бяха приветствани от игумена на Шипченската света обител архимандрит Панкратий и Руслан Гагкуев, член на Управата на Руското историческо общество. От името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова началникът на кабинета й Сребра Касева пожела успех на участниците в конференцията и изрази удовлетворението си от богатата програма, плод на дългогодишното успешно сътрудничество на администрацията с митрополията. Митрополит Киприан започна приветственото си слово с думите на дядо Методий при освещаването на храм–паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир на 15 септември: „Велико тържество, събитие от световно значение в живота на българския народ“. Дни след това, на 28 септември 1902 година, Шипченският манастир е официално открит. „120 години ни делят от тези паметни дати. Време, през което сърцето на храма, събудено от подвига на хилядите български опълченци и руски воини, тупти като явен и ясен знак за мощта на православната Христова любов и саможертва. Повече от век той е свидетелство за надвремието на словата на Спасителя „Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели.“(Йоан 15:13). Този храм е видимо послание за тихото и смирено кръстоносене на воините с вяра, надежда и любов. Именно те, които извървяха трудния път на Руско-турската освободителна война, понасят с крилете на личното си възкресение свободата на народа ни мъченик“, каза владиката. Той допълни, че храмът „Рождество Христово“ е памет и дух и участниците в конференцията ще осветлят нови факти за видимите духовни богатства на светата обител.

Във форума, модериран от доц. д-р Адриана Любенова, с доклади се включиха редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина.

С благодарствен знак за особени заслуги към Старозагорската епархия и по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ митрополит Киприан отличи посланика на Сърбия в Република България Желко Йосич, който от своя страна пожела да не забравяме колко близки са народите ни, обединени от вяра, култура и традиции.

В Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа д-р Чавдар Ангелов представи изложба и сборник статии, посветени на годишнината.

На събитията присъстваха още: Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, архимандрит Василий Савов, архимандрит Атанасий Султанов, архимандрит Богослов Димитров и други.

Вторият ден от програмата, събота, 24 септември, започва в 16:00 часа с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“. От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 е началото на празничния концерт. Входът на събитията е свободен. В неделя (25 септември) в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

IMG_7892NAS02110IMG_7891
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн