Тракийският университет се включва в борбата с рака

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_2150DSC_2147Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на нова молекула, разработена от българския учен Филип Фратев, за създаване на първото негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци. Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са изключително обнадеждаващи. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, напълно изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия дроб.

Амбицията на ректора доц. д-р Добри Ярков е със създадения екип от учени от различните клинични дисциплини на ВМФ и в сътрудничеството с фирма “Микар 21″ да бъде създадено първото лекарство, което се прилага с приемане през устата за лечение на кучета и котки. Това ще бъде изключителен пробив във ветеринарната медицина и основа за разработване на медикамент и за лечение на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория “Звездно Общество”, откривател и кръстник на много астероиди, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с откриване на нови лекарствени молекули за лечение на рака, Ковид 19 и някои редки заболявания. Освен със световноизвестни лаборатории, фирми и университети, ученият с корени от Сопот и родственици, прототипи на романа “Под игото”, работи и с добре развиващи се, иновативни средни училища като Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “П.К.Яворов” в гр. Гоце Делчев. Нейният директор Ангел Живков, с ентусиаста на възрожденец, е готов да включи логистично и училището, което е под патронажа на Тракийския университет.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн