Национален фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“ събира 20 любителски танцови формации под липите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Trakia 2022_afishФестивалът „В сърцето на Тракия”, посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, ще се проведе за пети път под липите. Тази година в двата фестивални дни – 24 и 25 септември, на сцената в парк „Артилерийски“ ще си дадат среща 20 любителски танцови формации с близо 360 участници – от Стара Загора, София, Пловдив, Габрово, Тутракан, Велико Търново, Търговище, Елена, Банкя, селата Крумово, Джулюница, Краснова, Дълбоки и други.

Първият ден започва в 13.00 часа с фестивалната програма на участниците, като в началото ще има общо представяне на групите с три хора от тракийската фолклорна област – Трите пъти, Ръченица на хоро и местното Боалийско хоро.

На следващия ден, 25 септември, от 11.00 часа започва „Учебен час на открито“ – разучаване на хора от различни фолклорни области с гл.ас.д-р Благовеста Калчева от Катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Всички желаещи могат да се включат в учебния час, дори и да не са част от фестивала.

В събота от 14.00 до 16.00 часа и в неделя от 11.00 до 13.00 часа деца и младежи от града ще могат да вземат участие в проект мозаечно пано „Децата – цветята на града“ около чешмата в близост до сцената, като изработят цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададен образец.

На 25 септември, неделя, успоредно с фестивала „В сърцето на Тракия“, от 10.00 до 12.00 часа около шадравана в парк „Артилерийски“ ще се проведе и тематично свързан ученически празник „На село“, организиран от Клуб „Роден за приключения“.

За спомен от фестивала всеки клуб ще отнесе със себе си сувенир от Регионалния исторически музей в Стара Загора, грамота за участие и рекламни материали за града, а всеки участник ще получи стикер с логото на фестивала за спомен от Стара Загора, запечатал Тракия в сърцето си.

Организатори на фолклорната инициатива са Община Стара Загора и Народно читалище “Родина-1860″.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн