Министър Пулев в Стара Загора: Хората и бизнесът не трябва да са заложници на политически кризи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2 (2)6 (1)135 одобрени проекти по ОПИК има в Стара Загора за 84 млн. лв. 130 от тях вече са приключили, съобщи министър Пулев в Стара Загора и призова бизнесът да кандидатства по Плана за възстановяване

„Хората и бизнесът не трябва да са заложници на политически кризи. Новите управляващи ще наследят 4 отворени процедури по Плана за възстановяване за 600 млн. лв. до края на годината. Ще оставим и две ключови програми за над 5 млрд. лв., вече одобрени от Брюксел дотогава, надявам се, които са Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021-2027) и „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Това заяви в Стара загора министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той бе там със заместник-министър Надя Христова, началника на кабинета на министъра Красимир Якимов и главния директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева на мобилна приемна в областната управа. Целта е да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на ЕС. Присъстваха и зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, областният управител на Хасково Минко Ангелов, областният управител на Кърджали Даниел Делчев и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

„Основният ни приоритет е да дадем пари в ръцете на микро-, малките и средни предприятия. Те са гръбнакът на нашата икономика. По линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година само по Плана за възстановяване и устойчивост ще успеем да подкрепим бизнеса с 600 млн. лв. Планът е отворен и работи, въпреки спекулациите по тази тема“, обяви министърът.

Той призова бизнеса в Стара Загора да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лв. По нея вече има близо 900 проекта за близо половин милиард лева, а ресурсът, който трябва да предостави министерството, е 260 млн. лв. До края на кандидатстването остават 5 дни и проектите ще станат над 1000, стана ясно още на брифинга.

Министър Пулев подчерта, че до края на годината се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

* * *
7 (4)Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев организира днес съвместно със зам.-областния управител Стоян Стоянов мобилна приемна в Зала 2 на Областна администрация. В срещата взеха участие зам.-министърът на МИР Надя Христова, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, Главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илиана Илиева, областните управители на Хасково Минко Ангелов, на Кърджали – Даниел Делчев и на Смолян – Стефан Сабрутев, представители на бизнес организации от региона, на Тракийския университет.

Основната тема на разговора беше възможността на бизнеса да кандидатства за финансиране по европейски програми и по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината. Средствата по Плана и тези по европейските програми са глътка въздух за най-уязвимия сегмент от българската икономика – микро-, малките и средните предприятия. Те са гръбнакът на българската икономика и осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката“, каза министър Пулев.

Илиана Илиева представи възможностите за кандидатстване по четири процедури от Плана. Първата е вече отворена. Тя е с прозорец до 21 септември и касае малки и средни предприятия от преработвателната промишленост, фирми, занимаващи се с творческа дейност и др. Общото финансиране по тази процедура е 260 млн.лв.

Г-жа Илиева обясни, че в Министерството на иновациите и растежа се работи усилено за отварянето на още 3 процедури. Едната е свързана с финансиране за внедряване на IT решения, втората с инсталиране на възобновяеми енергийни източници, които да произвеждат енергия за собствена консумация, а третата е за изграждането на кръгова икономика.

Бяха обяснени и възможностите на бизнеса да кандидатства по структурни фондове. „Работим усилено по 2 големи програми за следващия програмен период. Едната е „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и е с ресурс от 3 млрд. лв. Вече сме я изпратили в Брюксел за одобрение. Другата е „Научни изследвания, иновации и дигитални трансформации“. Приключваме работата по нея и се надяваме до края на този месец също да бъде изпратена за одобрение“, каза министър Пулев.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн