Стартира „Седмицата на пожарна безопасност“ в Стара Загора и областта

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4025На брифинг директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев съобщи, че през тази година се навършват 117 години от началото на пожарното дело в България. От първи януари до момента броя на излизанията на пожарна техника са с 16% повече спрямо същия период на изминалата година. През 2022 година пожарникарите са били на 2325 произшествия, за същия период на миналата цифрата е 2005. Ръстът за летния период е с 17%. От първи юли до вчера, огнеборците са реагирали на 1081 произшествия, миналата година са били 923 броя. Комисар Колев съобщи още, че от началото на годината пет пъти са помагали на съседни области при гасене на пожари и други бедствия, както и че в тежки ситуации, също са получавали помощ от колегите си в страната.

Пред медиите бе показан специален видеоклип, изработен от местните огнеборци и посветен на „Седмицата на пожарна безопасност“. В брифинга участваха главен инспектор Георги Иванов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ и главен инспектор Злати Дрянов, началник сектор „Превантивна и контролна дейност“.

Пред медиите гл. инспектор Дрянов показа съдържанието на специално подготвена раница, която при бедствени ситуации да даде възможност на засегнатите да разполагат с най-важните неща за два-три дни. Специалистите съветват във всяко домакинство да има раница, която да съдържа бутилирана вода, консервирана храна, лекарства, копия на лични и други важни документи, дрехи, фенер.

На 14 септември е професионалния празник на пожарникарите. В „Седмицата на пожарната безопасност“ във всички Районни служби по пожарна безопасност и защита на населението в област Стара Загора се провеждат дни на отворените врати. Предвидена е възможност за провеждане на демонстрации на пожарна техника, след предварителна уговорка с представителите на пожарните служби, както и популяризиране на доброволчеството, разясняването на възможности за обучения на доброволци. Предстоят посещения на деца от детски градини в пожарните служби по места, както и провеждането на обучителни семинари за популяризиране на младежките противопожарни отряди и конкурс за детска рисунка.

В РСПБЗН-Стара Загора и РСПБЗН-Казанлък гражданите ще могат да разгледат рисунки, фото изложба, както и музейни експонати и предмети, свързани с историята и развитието на пожарното дело в област Стара Загора.

В 10.00 часа утре в сградата на РД ПБЗН-Стара Загора комисар Стоян Колев ще връчи награди на пожарникари от ръководството на МВР и ГД ПБЗН.

IMG_4037
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн