За Никола Манев с обич и памет в Чирпан

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

сн.01 НМсн.02 - НМ (1)“Поканата за изложбата малко ме изненада, заяви фотографът Георги Иванов, защото голяма част от архива ми беше разпилян на различни места. Наложи се за броени дни да подбера някои от най-ярките и запомнящи се кадри от фестивалите, организирани с огромен замах от Никола Манев”. Това каза фотографът Георги Иванов по време на Празника на изкуството “Никола Манев”, организиран от Община Чирпан.

В него бяха включени две прояви. В Художествената галерия на името на прочутия живописец, който си отиде от този свят през август 2018 г., беше открита авторска ретроспективна изложба на фотографа Георги Иванов от близо 50 снимки и концерт – спектакъл на площад “Никола Манев”.

“Както чирпанлии знаят, тук са гастролирали по покана на живописеца ярки звезди като Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Нешка Робева и още много като тях”, припомни фотографът.

Георги благодари на Община Чирпан и лично на кмета Крачолов за поканата да организира тази изложба и заяви, че Никола Манев беше лесен за снимане. И подчерта, че „ако не беше Тодор Иванов, Никола Манев нямаше отново да се върне в Чирпан. Благодарение на Иванов в края на 90-те години Манев преоткри Чирпан, закупи с помощта на чирпанлии и тази Тянкова къща, в която бях първият й уредник”.

Тодор Иванов, гл. експерт култура, припомни, че този Празник на галерия „Манев” се роди през 2000-та година и оттогава той се провежда всяка година през септември с подкрепата на Община Чирпан.

„Много хора бяха близко до Никола Манев, но истинският спътник му беше фотографът Георги Иванов, който тази вечер с фотографиите си ни припомня важните моменти от живота на художника – не само тук, в Чирпан, но и по света”.

„Георги Иванов беше Сянката на Манев, заяви журналистът Исак Гозес. А да се снима Кольо беше лесно, защото винаги стърчеше над другите с рошавата си глава. И благодарение на Георги ще видите днес в снимките му живият Кольо Манев.”

Празникът продължи на площад „Никола Манев“, където актьорът Виктор Калев представи спектакъла си „Грамофон“.

На двете прояви присъстваха синът на Манев – Александър и братът на художника Добромир Манев. Той в словото си припомни незабравими детски спомени с брат си в Чирпан.

“Той обичаше Чирпан, а ние него. Беше изключителен художник, дарител, общественик. Живописното му изкуство, невероятните спомени за него и фотографиите на Георги Иванов пазят специално място в творческото сърце на Чирпан. Благодаря на всички, че се грижат то да пулсира, както искаше Манев”, сподели кметът Ивайло Крачолов.

Информация на Община Чирпан

сн.03 - НМсн.04 - НМ
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн