„Стандарт енд Пуърс“ препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

standard_and_poors sn sqМеждународната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора за 2022 г. Перспективата остава стабилна благодарение на усилията на Общината да поддържа разумни нива на дълг и стабилна ликвидност. Реалният БВП на глава от населението на страната се очаква да достигне ръст от 1,6% през 2022 г. и да продължи да расте, достигайки близо 3,0% през 2023 г.

Рейтингът на Община Стара Загора е подкрепен от ангажимента на общинското ръководство да преизпълнява бюджета си, което дава резултат в по-ниски нива на дълга в сравнение с други както национални, така и международни нива на дълг. Въпреки геополитическите препятствия и войната в Украйна, анализаторите очакват икономиката на България, както и в частност на Стара Загора, да продължи да се възстановява от COVID-19 пандемията.

Независимо от силните финансови показатели на Община Стара Загора, все още остава ограничена предвидимостта на дългосрочната финансова политика на града, поради характера на институционалната рамка, при която функционират българските общини и водещата роля на централната власт в България. Предвидимостта на финансите на Стара Загора е ограничена, тъй като продължителният процес за съставяне на правителство може да доведе до забавяне на проекти, финансирани от ЕС или до адаптирането на държавните трансфери към нарастващите нива на инфлация.

Според международната агенция управлението на общинските финанси в краткосрочен план е адекватно. В оценката също се посочва слабият банков сектор в страната и важността му за осигуряване на външна ликвидност.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн