Тракийскят университет в Стара Загора откри Академичната 2022/23 година с 1320 нови студенти

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

1 (18)1 (24)Днес, 12.09.2022 г., беше открита Академичната 2022/23 година в Тракийски университет – Стара Загора. В бакалавърските програми са записани над 1200 първокурсници. Освен тях 120 чуждестранни студенти от 15 страни прекрачват прага на университета за обучение по медицина и ветеринарна медицина.

От 10.00 часа на сцената на Форума на Тракийския университет излeзе студентският рок състав “Макрофагос”, а след тях за доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорният танцов клуб при Община Стара Загора с ръководител г-жа Марина Тенева – финансов контрольор и знаков служител на Тракийския университет.

Официалната тържествена церемония за Новата академична 2022/2023 година започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от старозагорски свещеници. Водосвет беше отслужен и в параклиса “Св. Патриарх Евтимий” в Студентския град. На него присъстваха ректорското ръководство, деканите на факултетите и директорите на структурните звена на Висшето учебно заведение. Погачата за здраве и благоденствие на студентите, преподавателите и служителите беше замесена от възпитаника на Тракийския университет Мария Харманджиева.

Сред официалните гости на празника бяха доц. Крум Неделков – заместник-министър на земеделието, областният управител на област Ямбол г-н Георги Чалъков, зам.-областният управител на област Ямбол г-н Драгомир Димитров, заместник-кметът на Община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, директори на дирекции, директори на училища, председатели на институции и организации.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков приветства първокурсниците с думите: “От днес Вие сте част от голямото семейство на Тракийския университет! Пожелавам Ви много успехи, да не спирате да се развивате, да създадете семейства, да си купите домове, да мине вашият живот в България! Сега, като гледам тази пъстра картина от толкова много хора, Ви уверявам, че не сте сбъркали с избора на Тракийския университет. Той е един от лидерите на висшето образование в България. Той не е локален, той не е национален, той е интернационален университет със своите над 250 специалности, 10 хиляди студенти и над 650 преподаватели – асистенти, доценти, професори. Ние сме в състояние да променим икономически модели и да помогнем на държавата, а не само на Област Стара Загора и на съседните области. Аз съм убеден, че вие ще получите много добра подготовка и ще станете чудесни лекари, инженери, педагози и т.н. Но Тракийският университет е място, където вие ще можете да реализирате и вашите способности и вашите дарби. Тук вие ще можете да танцувате, да спортувате, да пеете, да се веселите, да рисувате. Така че, когато Вие завършите да не късате никога връзката с Тракийския университет, защото тук ще минат Вашите най-добри години и тук вие ще се изградите като специалисти, на които ние вярваме, че наистина България ще бъде едно чудесно и най-добро място за живеене в света. Желая Ви попътен вятър и се гордея, че избрахте Тракийския университет и Ви обещавам, че ние няма да Ви подведем, защото Тракийският университет е единственият, който работи за кариерното развитие на своите студенти и на своите завършили професионалисти. Благодаря Ви и попътен вятър Ви желая и най-вече здраве!”

Преподавателите и студентите бяха поздравени и от заместник-министъра на земеделието, храните и горите – доц. д-р Крум Неделков, зам.-кмета на общ. Стара Загора г-жа Иванка Сотирова и от емблематичния учител и член на Съвета на настоятелите Теодосий Теодосиев. Поздравителни адреси пристигнаха от министерства, дирекции и институции. Специални подаръци бяха връчени на ректора от директора на ПГ по МСС „Пейо Яворов” – Гоце Делчев – официален партньор на ТрУ и от командира на Втора тунджанска механизирана бригада бриг.ген. Станимир Христов.

По традиция беше предаден Ключът на знанието от неговия досегашен носител към студенти от първи курс. Тази година по време на церемонията второкурсничката Анна-Мария Боянова от Медицинския факултет връчи ключа на Стилиана Иванова и Виктор Горанов, студенти съответно в Педагогическия факултет и Медицинския колеж.

Виктор се обърна към своите бъдещи колеги с пожелание да бъдат по-позитивни и по-решителни в образованието си, с което да се доближават до бъдещите успехи. Стилиана нарече „Ключът на знанието” огромен стимул и отговорност да даде най-доброто, на което е способна. Тя подари на Тракийския университет и неговите студенти три от свои рисунки, на които е изобразила едни от най-достойните за нея хора в българската история и нейни източници на вдъхновение – Левски, Ботев и Вазов.

Водещи на събитието бяха студентът по медицина Йованче Алексовски и студентката по ветеринарна медицина Жаклин Игнатова.

Края на тържествената церемония и началото на учебната година ознаменуваха десетки балони в цветовете на националното знаме, които излетяха в небето под музикалния фон на “На многая лета”.

До 30.09.2022 г. продължава записването за магистърските специалности в Тракийския университет. Тече допълнителен прием за последните незаети места за ОКС “Бакалавър”. Най-новата специалност за ОКС “Бакалавър” е ‘Педагогика на обучението по физическо възпитание”, а три от IT специалностите “Софтуерно инженерство”, “Информационни технологии” и “Компютърни системи и комуникации” за първа година се предлагат като държавна поръчка. Най-новите магистърски специалности са “Предучилищна педагогика”, “Устойчиво производство на фуражни култури” и “Агротроника”.

1 (12)1 (13)1 (27)1 (4)
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн