Предстои 10-то юбилийно издание на турнира “Математика без граници”

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ

Matematika bez granici turnir

Любомир Любенов

Любомир Любенов

През 2013 г. в Стара Загора започна организацията на турнира за ученици от 1-ви до 12-ти клас “Математика без граници”. През юни 2014 г. лазурният бряг на Несебър приветства първите победители в първия финал. От тогава до сега – общо 9 финала.

Всичко започва от Стара Загора

Тук се осъществява организацията на предварителни кръгове и полуфинала на турнира. По пътя към финала. За 9 години с общо 402 182 участници в дистанционните кръгове от 34 страни на петте континента.

Мястото на финала не се променя

Там където Стара планина целува морето, а морето гали с вълните си брега. Несебър – част от световното културно историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Несебър приветства в първите 9 издания на „Математика без граници“ млади математици от 22 страни: Австралия, Азербайджан, Беларус, България, Виетнам, Естония, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Малта, Мексико, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Турция, Узбекистан, Украйна, Филипините и Хонг Конг.

Имахме щастието

сред нас да бъдат доц. Руси Русев – главен редактор на списание „Математика“ от 1962 до 2016 г., проф. Минко Балкански – световноизвестен български и френски учен и меценат, проф. Атанас Стефанов от университета Канзас (САЩ), проф. Мария Нейкова – областен управител на Бургас и Стара Загора, Маня Манева и Пенка Иванова – държавни експерти в министерството на образованието на България, Негово превъзходителство Тимиртай Исбастин – посланик на Казахстан в България, Максим Алешин и Александра Дергачева – консули на Русия и на Керим Аксен – консул на Турция.

Имахме щастието

и привилегията да видим грейналите лица на победителите, носители на купи и медали, окичени с лаврови венци и българска роза.

Имахме щастието

на това приказно място, Несебър, да срещнем сърцати и вдъхновени хора – кметът г-н Николай Димитров, директорите на училището в Несебър г-жа Тодорка Желязкова (до 2019) и Ирина Велкова (2020 и 2021).

Подкрепа за турнира

с награди за победителите получихме от издателствата „Анубис“, „Булвест 2000“, „Клет“, „Просвета“ и „Регалия 6“, както и от фирмите „Изворна вода Бачково“, OMV, „Мусала Софт“, „SAP – България“, „Теленор“ , Булгаргаз и „Фикосота синтез“.

Щастие е, когато срещнеш съмишленици

– учители от различни краища на света и България. Защото колкото и добри да са посланията, те трябва да бъдат разбрани и подкрепени с конкретни дела. А в продължение на 9 години колеги от България и света отделяха от личното си време, за да осъществяват идеята „Математика без граници“ – стимул за изява на за младите хора. С общо 402 182 участници от 34 страни на петте континента.

Поздравителни адреси получихме от

президента на Република България г-н Румен Радев, от генералния директор на UNESCO г-жа Ирина Бокова, от Н.Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, от министрите на образованието на България Тодор Танев, Меглена Кунева и Красимир Вълчев.

Отново отправяме поглед към лазурния бряг на Несебър през 2023 г. Там връстници от различни краища на света ще се срещнат, за да ни дадат надежда.
Предстои 10-то юбилейно издание на “Математика без граници”.

На това приказно място ни очаква и математическата градина с розови храсти, създадена през 2019 г. от ръководителите на отборите участници. В Несебър, там, където Земята е червена роза, лято и море!

Любомир ЛЮБЕНОВ,
учредител на фондация “Математика без граници”,
създател на турнира
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн