С празничен молебен митрополит Киприан отбеляза имения си ден

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6813IMG_6810На днешния 31 август, в който Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. В катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора по този повод беше отслужен празничен молебен.

Владиката започна словото си с посланието на свещеномъченика, в което преди 17 века се казва: „Ние следваме онова, което сме приели от апостолите, а те са ни предали само една Църква. Само една Църква, получила благодатта на живота, живее во веки и животвори Божия народ“. Архиереят разказа за делото му и отговорността на православието – за делата, мислите, за всичко, което правим и минава през сърцето ни. „Нашите предци са го знаели и са вървели своя кръстоносен и трънлив път ръка за ръка. Така мъдри и търпеливи в своята болка, носещи в сърцата си вярата като духовен стожер, нашите деди изтъкават бъдеще за делниците на Родината ни. Колко нужен ни е сега, когато дните ни са често изпълнени с омраза и разединение, духът на св. Киприан и мъдростта на предците ни. Техният заряд от вяра и родолюбие, тяхната енергия да строят духовни мостове между сърцата, звънът в душите им, когато възраждат от пепелищата днешния ни град и събуждат Отечеството ни за нов живот. Сигурен съм, че обществото ни, всички ние имаме сили да възродим възрожденските им пътеки, да претворим на дело в живота си словата на св. Киприан Картагенски.“

Митрополит Киприан с удовлетворение заяви, че вече шест години такова единение и взаимно уважение между Старозагорската св.митрополия и институциите в епархията съществува и дава своите плодове за ползу роду. Доказателство за това бяха и представителите на редица институции, които уважиха празника.

„На всички благодаря от сърце и вярвам, че тепърва заедно ще се трудим за доброто на народа ни. Заедно ще надмогваме предизвикателствата на времето, помнейки дръзновението и делото на св. Киприан Картагенски. По неговите молитви Бог да обдари народа ни с много духовни и физически сили. Да дава просперитет и мир на града ни и прекрасната ни Родина и да благослови светлина в годините напред. На многая и благая лета!“ – завърши думите си владиката.

IMG_6808IMG_6806IMG_6812
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн