Старозагорската опера – на брега на язовир “Копринка” първите три вечери от септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC05665fDSC05663fПразниците в Долината на тракийските царе са едни от най-значимите и емблематични празници в Община Казанлък. От 26 август до 4 септември жителите и гостите на града ще станат свидетели на множество културни събития. Ще се обединят различните изразни форми на традиционни и съвременни изкуства – музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли и др.

Община Казанлък и Държавна опера – Стара Загора канят на 17-те Празници в Долината на тракийските царе – за втори път на откритата сцена на язовир „Копринка“.

НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС от 20 часа:
* На 1 септември – „Хубавата Елена” – опера-буфа от Жак Офенбах с участието на Антоанета Добрева-НЕТИ;
* На 2-и септември – „Кармен” от Жорж Бизе с Даниела Дякова, Ивайло Михайлов, Валери Турманов и др.;
* На 3-и септември – „Моление” – концерт в 2 части с диригент Старозагорския митрополит Киприан.

Цялата програма на празниците може да прочетете ТУК.

На 1, 2 и 3 септември 2022 г. за втори път в най-новата история на язовир „Копринка” с опера, оперета и концерт се възкресява паметта за едно от най-големите археологически богатства на България. Освен красивата природа, „Копринка“ крие древна история. Който е бил вече в гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство. През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят Севтополис – града на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в. пр.н.е. Това въодушевява екипа на Операта да се спре на заглавието „На брега на древния Севтополис” на открита сцена с внушителните размери 16/16 метра.

Жителите и гостите на Казанлък ще имат възможността от 1 до 3 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в три вечери с върховите постижения на световното оперно класическо и изпълнителско изкуство, поп музиката, на българското знаково музикално и танцово творчество.

(Снимките са от спектакъла „Нестинарка” на Старозагорската опера край язовир Копринка през 2021 г.)

DSC05685f
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн