Показ на резултатите от лабораторията „Поетите на Стара Загора“ на 3 август

STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Творческа лабораторияПоказът с резултатите от експериментална лаборатория „Поетите на Стара Загора“ ще бъде на 3 август (сряда). Входът е свободен. Актьори и режисьори от цялата страна имаха възможност да кандидатстват до 1 май и да представят проектите си с имената на избраните поети и техните произведения. В предварителен кастинг върху разработени проекти на тема „Поетите на Стара Загора“, художествените ръководители Веселка Кунчева – режисьор, Мариета Голомехова- сценограф и Милен Апостолов – композитор, селектираха 5 екипа (режисьор и сценограф) и 30 актьора. Към постановъчния екип се включи и един от основателите на творческите лаборатории в Стара Загора – композиторът Петър Цанков.

Показът ще бъде разделен в две части – в Камерна зала на Драматичен театър „Гео Милев“ и сцената на Кукления театър. Ще бъдат разкрити творчески търсения и експерименти с материали, преплитащи музиката на композитора Милен Апостолов и стиховете на старозагорски поети в рамките на 30 минути.

От 18:00 и 18:45 часа, в ДТ „Гео Милев“ ще бъде представена работата на екип Милена Миланова, режисьор и Рада Петрова-Андонова, сценограф. Поради ограничения брой зрителски места/ до 50/ , откъсът ще бъде представен отново от 18:45 часа.

От 19:30 часа, в Куклния театър, ще има последователни 4 показа на екипите на Цвети Пеняшки, режисьор и Ясмин Манделли, сценограф; Ивана Бобойчева, режисьор и Тина Тодорова, сценограф, Йордан Тинков, режисьор и Георги Бараков, сценограф; Ивайло Ненов, режисьор и Ива Славкова и Екатерина Андреева, сценографи.

Показите ще бъдат излъчвани на лайфстрийм в социалната мрежа „Фейсбук“ на страницата на Куклен театър Стара Загора / State Puppet Theatre Stara Zagora /@puppets.starazagora/

От 21 юли до 3 август 2022 г , Държавен куклен театър Стара Загора и СНЦ „Пиеро“ , с подкрепата на Община Стара Загора, реализираха XII Творческа лаборатория „Поетите на Стара Загора“.

Кукленият театър на Стара Загора е изградил репутация на институт, подкрепящ търсачите на новото, на различното, на трудното… Това е театърът, който може да рискува с провеждането на „Лаборатория – ателие“ в името на Смисъла за творческа дейност. Актът на сътворяването, на взаимното творчески коректно общуване и натрупване на ново познание по неформален начин в Творческата лабораторията-ателие доказва своята ползотворност и необходимост. Театроведът д-р Светла Бенева определя Лабораторията като „отговорност към свободата, като съзерцание и преживяване на контрасти – хем повод за опознаване, хем присъствие в реалност, която може да възбужда въображението, да поражда представи и идеи за игра, която се запълва със съмнения и преоткривания, с нещо ценно – себевглеждане, извън рутината на всекидневието, съпоставка с други колеги, амбиция и съревнование да се постигне резултат повече от това, с което всеки е оценил себе си или други са казали за него…“

12-тата творческа лаборатория „Поетите на Стара Загора“ срещна творци с различна сетивност, пробуди любопитство и симбиоза между драматични и куклени режисьори, сценографи и актьори, мобилизира и разви творческия потенциал на участниците. Начинът, по който ще се представи на 3 август поезията на старозагорските поети Веселин Ханчев, Иван Груев, Рашко Стойков, Николай Лилиев, Стойчо Стойчев и Янко Димов, ще бъде нов за зрителя, подсилен с мощността на изразните средства на театъра.
#

vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн