Оптимизират процедурите по инвестиционните проекти в Община Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

4376576В профила си във Фейсбук председателят на Общинския съвет в Стара Заг0ра Мария Динева съобщи:

През миналата седмица присъствах на работна среща организирана от кмета Живко Тодоров с гл.архитект Младен Иванов, арх. Мартин Паскалев, Мария Кузманова и представители на Камара на архитектите. Поставих много проблеми, свързани с одобряване на инвестиционни проекти и процедурите, които затрудняват граждани и инвеститори в Стара Загора от години.

В края на срещата се обединихме около следното:

*️ да се оптимизират сроковете по всички процедури в строителното направление и те да бъдат спазвани от служителите на общината.
*️ да бъде направен пълен преглед и актуализация на документите, които общината изисква да бъдат прилагани към всички заявления. Да не се иска нито лист повече, от това което е допустимо по закон.
*️ всички документи, които издава общината (копие от ПУП, РС, УВЕ и т.н.), да се проверяват служебно, а не да се изискват от собственика или инвеститора.
*️ за проекти в които няма промяна в присъединяването на външни комуникации, да не се изисква издаването на скица с виза и съгласуването й с всички доставчици на вода и ел.енергия и т.н.
* ️при одобряване, забележки по проекта да могат да бъдат правени веднъж, а не на час по лъжичка, както е в момента.
* ️скица с отразена регулация – да се увеличи валидността от 6 месеца на 12 месеца.
*️ удостоверение за степен на завършеност – да се увеличи валидността от 3 месеца на 6 месеца и да има възможност собственикът да декларира, че няма промяна.
*️ удостоверение за търпимост – декларация да се изисква само ако в нотариалния акт не пише коя година е построена сградата.

И много други…

По мое предложение ще бъде направена среща с ръководството на ЕВН, на която да бъдат обсъдени взаимоотношенията Община – ЕВН. В момента общината изисква всевъзможни становища, съгласувания, предварителни договори и т.н, а на въпроса защо и на какво основание, отговорът е „от ЕВН го искат“??? А аз искам правно основание. Закон, наредба, член, алинея. И да е ясно кой какви правомощия има и какво може да иска като документи от хората.

И последно:
ВСИЧКО, което може да бъде тълкувано в полза на гражданите, да бъде тълкувано така.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн