Годишнина от гибелта на четата на Хаджи Димитър събра на Бузлуджа родолюбиви българи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

7 (2)14 (1)Родолюбиви българи се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър и неговите четници днес на тържествено отбелязване на 154 години от тяхната гибел с поднасяне на венци и цветя пред легендарния паметник на местността Бузлуджа.

Пред множеството от представители на Общински съвет – Казанлък, Общинска администрация, представители на съседни областни управи, патриотични организации и родолюбиви българи историческо слово изнесе д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“: „Тези момчета, предвид тяхната възраст – повечето на 28 години и предвид тяхната подготовка, са направили нещо изключително! – припомни той подвига на Хаджидимитровите четници.- На практика походът на четата и петте сражения, които тя води, показват веднъж завинаги, че българинът е готов с оръжие в ръка да извоюва своята свобода. Тук се ражда първата българка епопея – Бузлуджанската“. Д-р Чавдар Ангелов разказа за традицията на отдаване на почит към героичната смърт на Хаджи Димитър и неговите четници и обърна внимание, че през 1998 година е възстановено честването на днешната дата. „Нека като си тръгваме днес от тук всеки да се замисли дали сме достойни за делото на героите на България, дали живота си за независима и свободна България!“, прикани д-р Ангелов.

Смъртоносната схватка на войводата Хаджи Димитър и неговите четници с редовна турска войска и башибозук бе пресъздадена с възстановка, представена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ към Национален клуб „Традиция“ – общо 158 участници от 29 клуба от цялата страна. Сценарият за тежкото сражение е дело на Николай Байнов, председател на РК „23 ПШП – Казанлък“. Разказът за „смъртта на 26 души-светци“, вплита едноименната Ботева балада.

За загиналите за Свободата на България Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в съслужие с казанлъшки духовници.

В ритуала по отдаване на почит към героите на България участваха военният духов оркестър и представителна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На присъстващите бе раздаден след освещаване традиционен обреден курбан.

Организатори на тържествените чествания за Хаджи Димитър и неговата чета по традиция са Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

542 (2)70 (1)
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн