Кметът Живко Тодоров: Спокойствието на хората е наш приоритет – искаме прозрачна процедура и експертно мнение за трайно решение на проблема с отпадъците

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4366IMG_4363В дневния ред на редовното заседание на Общински съвет Стара Загора няма да бъде включена точката за даване на съгласие за стартиране на процедури по оценка на въздействието върху околната среда и изключване на терените от обхвата на Комплексно разрешително № 515-НО/2015 г. за експлоатация на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ във връзка с намерение за изграждане на нова инсталация за третиране на отпадъци.

За да се избегнат спекулации и създаване на притеснение у хората по темата с изграждането на нова инсталация – предложението няма да бъде разгледано на престоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и председателя на Общинския съвет Мария Динева.

„Внесеното към момента за разглеждане в местния парламент намерение – по никакъв начин не ангажира Общината, както и не стартира изграждането на съоръжението, което е описано в инвестиционното намерение“, категоричен бе кметът на Стара Загора. „Предложението е свързано единствено с решение на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора за даване на съгласие кметът да стартира процедура за оценка и изваждане на терените на евентуална бъдеща инсталация от комплексното разрешително на Регионалния център“, уточни Тодоров.

Предстои да бъде изпратено писмо до Министерството на околната среда и водите, с което да бъдат уведомени за намерението на инвеститора. „Ще потърсим среща и становище за предлаганата технология, за да разберем на експертно ниво дали може да се гарантира безопасността и здравето на хората. Искаме 100% гаранция, че проблем за екологията няма да има. Ще предприемем действия чак след като бъдат уведомени всички страни в детайли“, каза още градоначалникът. Той допълни, че ще държи на мнението и експерността на ресорното министерство.

От пресконференцията стана ясно, че специалистите от Община Стара Загора, които са ангажирани с темата, са наясно, че изискването на експертна оценка (т.нар. ОВОС) е възможна при стартиране на процедура. Председателят Мария Динева също подчерта, че създалото се напрежение е довело до изтегляне на точката, въпреки че само по себе си решение на ОбС не би довело до стартиране на изграждане на инсталация.

„Целта е да намерим решение на проблема заедно, защото той ще стои занапред. Искаме диалог и намиране на най-добрия вариант. Държавата трябва да има активна политика по тази тема. Тук вече не говорим само за конкретното намерение, което е входирано в Общината, тук става дума за казус, нуждаещ се от адекватна реакция“, каза още Живко Тодоров.

Той призова за намеса на държавно ниво и работа в посока да се търси вариант за финансиране изграждането на общински инсталации. „Една такава инвестиция е от порядъка на десетки милиони, няма община, която сама да се справи с бюджета си. Това би довело до повишаване на данъци и финансово натоварване на хората“, допълни той. Тодоров заяви, че ще продължава да се търси прозрачен диалог между хора и институции – „всяка една стъпка в тази посока ще бъде видима. Нищо не е и няма да бъде на всяка цена“, завърши той.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн