90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков отбелязват с концерт в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Petar ZhekovНа 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ “Христина Морфова” организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013 г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра за даровити деца, носещ името му. Концертът ще включи изпълнения на песни от проф. Жеков.

Участие в концертната програма ще вземат оперните солисти Ивайло Джуров и Емилия Джурова, Елена Баръмова, Денис Иванов, Иван Кабамитов, младите изпълнители Йордан Петев, Анка Атанасова, Стефани Атанасова и Патриция Динева, както и Учебен хор на НУМСИ “Христина Морфова” – с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова. Акомпаниментът на роял ще бъде от Полина Влахова. Водеща на вечерта ще е актрисата Галя Александрова.

Проф. Петър Жеков е роден на 26 юни 1932 г. в Стара Загора. След средното си образование завършва Полувисшия педагогически институт в Стара Загора и Висшия селскостопански институт в София. Специализира “Генетика и селекция” (1974 г.) и придобива магистратура по специалността. Защитава докторска дисертация през 1978 г. Хабилитира се като старши научен сътрудник през 1985 г. В 1996 г. му е присъдено научното звание “професор”.

Автор на над 400 научни, научнопопулярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научнопопулярни филми.

Създал е над 1000 художествени песни за глас и пиано по текстове на български поети, от които 500 са издадени в 20 нотирани албума. Автор е на хорови песни и на църковни пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има реализирани над 100 авторски концерти и много тематични вечери с камерни песни по текстове на Николай Лилиев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Красимира Вакарелова, Кирил Христов, Андрей Германов, Веселин Ханчев, Елисавета Илиева, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., изпълнени от оперни и камерни певци. Много са изпълнените песни в страната и чужбина (Германия, Англия, Русия, Австралия, Америка, Норвегия, Бразилия, Франция, Филипините, Италия и др.)

Автор на текста и музиката на “Музикална емблема – Стара Загора”, на химна на “Тракийски университет” – Стара Загора, на химна на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, на музиката на химна на гимназия “Христо Ботев”, на Международния химн на ветеринарните лекари, на музикалната емблема “Казанлък” и др. Носител е на редица отличия, сред които наградата “Стара Загора”. Почетен гражданин е на Стара Загора от 2002 г. Автор е на 14 художествени книги: “Стара Загора – град на музиката”, “Сенки в мъглата” , “Страници от Светата гора” , “Лакърдии и пикантерии”, “Захаросани щипалки”, “Брадясали облаци”, “Парадокси” (разкази за преживявания), “Зърна от броеницата на дявола”, “Стара Загора в щрихи и реалност, предания, митове и легенди”, “Брътвежи” (шарени преживявания и недотам известни случки), “За гласовата постановка на певеца”, “Изкуството като съдба”, “Магията на камерната песен”, “Проблясъци” (Размисли за духовната извисеност и моралните устои на човека).

Неговите албуми с камерни художествени песни полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия.

Проф.Петър Жеков е потомък на видните революционери – двамата братя Жекови – Михаил и Георги, участници в Старозагорското въстание. През целия си живот той остава дълбоко вярващ християнин, убеден и последователен демократ.

След кратко боледуване умира за 4 август 2013 г.

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн