Започва протест срещу намерение за изгаряне на отпадъци в Старозагорско

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Ракитница започна протести за чист въздух преди почти 13 години.

Ракитница започна протести за чист въздух преди почти 13 години.

Жители на населените места около с. Ракитница в Стара Загора се събират на протест на 28 юни от 18:00 до кметството в селото. Те са твърдо против очакваното решение на Общински съвет да даде зелена светлина на инвестиционен интерес за изграждането на инсинератор за отпадъци чрез „пиролиза“. През годините протести осуетяваха подобни планове в Павликени, Монтана, Девня и София.

Жителите на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец се опасяват, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат използвани пластмаса, гуми и други битови отпадъци, които отделят особено опасните канцерогенни диоксини и фурани, които се натрупват в почвата и храните.

Капацитетът на плануваното съоръжение е голям почти колкото обема на боклука, който се генерира в София. Община Стара Загора не създава подобно количество отпадъци, което дава основателни притеснения на гражданите, че ще бъде извършван внос от други места и дори потенциално чужбина.

Пиролизата е сложен и скъп процес, който крие множество рискове и често е предизвиквал инциденти в най-различни части на света водещи до наранявания, смърт и екологична опасност за населението. Последният голям инцидент е в Германия, страна която се слави със своята прецизност, и предизвиква евакуацията на всички жители в околността.

Спроред съществувата статистика инсинераторите за боклук отделят повече токсично замърсяване от въглищните електроцентрали на единица енергия или иначе казано: 28 пъти повече диоксин (известен канцероген); 5 пъти повече въглероден оксид (отровен газ, известен като „тих убиец“); 3 пъти повече азотни оксиди (газ, който влошава астматичните състояния и допринася за производството на озон); 6–14 пъти повече живак (токсичен тежък метал, който уврежда мозъка, бъбреците и белите дробове); близо 6 пъти повече олово (друг токсичен тежък метал, който уврежда мозъка и бъбреците и причинява сериозни проблеми в развитието на малките деца, включително обучителни увреждания и контрол на импулсите); и, 70 процента повече серен диоксид (токсичен газ със силна миризма). Само единият от филтрите за изгорели газове струва около 8 милиона евро и изисква смяна през година. Жителите са силно притеснени от евентуалния контрол върху съоръжението предвид, че вече няколко пъти депото за отпадъци, което се намира на същото място е обвинявано за случващото се отравяне на реката.

Протестиращите са категорични, че ще направят всичко възможно, за да не допуснат изграждането на инсинератор в близост до домовете си и призовават всички да се присъединят към протеста на 28 юни от 18:00.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/574874440644223

Бел. ред.: Председателят на Общинския съвет Мария Динева уточни днес, след проведения Председателски съвет, че включеното в дневния ред на предстоящата сесия предложение, ако бъде прието, ще даде път на специалистите по околна среда да се произнесат опасно или безопасно е разграждането на отпадъците чрез пиролиза. След което ще последват обществени обсъждания и ще се даде правото на възражения. “Всички сме заинтересовани да не допуснем каквато и да било заплаха за здравето на нашите деца и на хората в региона” – каза тя. Група от 12 души е посетила по-рано тази година по покана на инвеститора община Созопол, където се изгражда първата от този вид инсталация за редуциране на количеството на битовия отпадък чрез пиролиза. Констатирали са увеличение на предваритилно посочената цена от 20 лв. за тон преработен отпадък на 60 лева за тон.

Още по темата:
* 260 пъти ще намали депонираните отпадъци инсталацията, предложена на Стара Загора
* Мнение: Относно инвестиционно предложение за завод за горенe на боклук до Стара Загора
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн