260 пъти ще намали депонираните отпадъци инсталацията, предложена на Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

 

Стоп кадър от прякото излъчване на срещата по ТВ "Загора"

Стоп кадър от прякото излъчване на срещата по ТВ “Загора”

Само 170 тона битови отпадъци годишно ще депонира община Стара Загора на регионалното депо край Ракитница вместо сегашните 44 хиляди тона, ако приеме предложението на крупен инвеститор за създаване на екологически чиста инсталация. Намалението на количеството ще е 260 пъти. Това ще позволи да не се създава нова клетка за депониране на битовите отпадъци след очакваното скорошно запълване на сега използваната първа клетка.

Това стана ясно по време на състоялата се на 1 март втора среща за първоначално запознаване на старозагорската общественост с предложението на фирмата-инвеститор, представлявана от Николай Тодоров. Зад иновативната и екологично чиста технология застава сингапурски фонд, който води в България от 15 до 19 март две много сериозни банки, готови да финансират с 1 милиард начинанието за създаване на 20 подобни инсталации в България. Първата, съфинансирана от партньорска фирма от Украйна, вече действа край Равадиново, община Созопол, и може да бъде видяна на място.

Освен 44-те хиляди тона битов отпадък от община Стара Загора, край Ракитница за една година се депонират общо 120 хиляди тона от целия регион. Капацитетът на предлаганата инсталация е 55 хиляди тона годишно.

Инсталацията ще досепарира отпадъка, ще изкара от него онова, което е годно за рециклиране, а останалото ще се газифицира (разпада) на молекулярно ниво БЕЗ ГОРЕНЕ, В БЕЗКИСЛОРОДНА СРЕДА, по метода на пиролизата. Пиролизният газ, който излиза от затворената сферична камера, е приравнен на метан и ще се използва за производството на електричество и топлинна енергия (9,5 мегавата на час) във вид на топла вода с температура 90-110 градуса. Инсталацията НЕ Е инсинератор като този в центъра на София, който изгаря високотемпературно в кислородна среда постъпващия органичен отпадък.

Инсталацията ще осигури по-нисък данък “Смет” и по-чист въздух. Досега в България са правени несполучливи опити да се използват евтини пиролизни инсталации, но предимството и ноу-хауто на предлаганата е, че процесите в нея са непрекъснати (спира се веднъж месечно), което осигурява екологичността й чрез поддържане на постоянно оптимален температурен режим от 1100-1300 градуса в горивната камера. Най-модерни шведски и немски уреди на фирмата №1 в света OPSIS, произвеждаща прибори за мониторинг на околната среда, мерят в реално време параметрите на изходния газ в единствения комин след изгарянето на пиролизния газ. Първата работеща инсталация край Равадиново показва, че замерените стойности са в пъти по-ниски от европейските норми. “Няма горене при деструкцията (газифицирането) на постъпващия отпадък, следователно не се отделят диоксини и фурани. Поради това няма нужда и от никакви филтри” – заяви инвеститорът. Мониторингът генерира еко-отчети на всеки 30 минути и на денонощие.

Ако няма административни пречки, инсталацията може да бъде изградена за 2 години, каза инвеститорът.

Дали да се пристъпи към предвидените по закон процедури за обществено обсъждане и по-нататък за създаване на предлаганата инсталация, Община Стара Загора ще прецени след разглеждане на цялата постъпила информация и само в случай, че обществеността се убеди в предимствата й, предупреди участвалият в срещата зам.-кмет Йордан Николов. Той съобщи още, че всеки момент в Стара Загора ще бъдат поставени контейнери за изхвърляне на биологични отпадъци.

Инсталацията ще обира цялата органична маса, която сега отива на депото. Това не пречи на усилията на общините да рециклират до 65% от отпадъците чрез разделно събиране, каквато е европейската цел. В момента от цялата отпадъчна маса, генерирана в региона, се рециклират едва 8 процента. Но дори и общините да достигнат целта от 65% рециклиране, пак ще останат 35% отпадък за оползотворяване чрез инсталации от типа на предлаганата.

Бел. ред.: В изложението на инвеститора забелязахме едно разминаване, което следва да бъде изяснено. От една страна той обеща редуциране на 44-те хиляди тона отпадък до 170 тона твърд остатък, подобен на дървени въглища, От друга страна обаче в края на изложението си калкулира, че от 44-те хиляди тона наличен отпадък след допълнителното му сепариране на входа на инсталацията ще бъде подавано половината количество – 21-22 хиляди тона. Следователно ще остава много по-голям обем за депониране, а не само посочените 170 тона сгур. Тези цифри се нуждаят от осмисляне.
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн