Честваха тройна годишнина на свети Паисий Хилендарски в библиотека „Захарий Княжески“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3339 - CopyIMG_3460

Официална церемония се проведе днес, с която се чества тройната годишнина на свети Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на „История славянобългарска“. Събитието беше в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Поводът бе отчитане на националните прояви за собственоръчен препис на „История славянобългарска“. Те се случиха с благословията и прякото участие на Славянобългарския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора, Атон. Общият брой участници са 1424, с радост съобщиха на церемонията.

Бяха връчени тематични подаръци на 12-те общини, включили се в инициативата – Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Смолян, Кърджали, Тополовград, Гурково, Гълъбово, Мъглиж Николаево и Павел Баня. Подаръци получиха още и Тракийският университет, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, както и пловдивските села Новаково, Мулдава и Червен, които също прегърнаха идеята. Плакетите връчи йеромонах Гавриил, епитроп на Зографския манастир в Света гора, Атон.

Подаръка за Община Стара Загора получи началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова. „Благодарим от името на Община Стара Загора за тази прекрасна инициатива. За нас беше удоволствие да разпространим святото дело и сме горди, че всички училища в града също се включиха с плам в идеята“, сподели тя.

Химнът на народните будители беше изпълнен от хора на НУМСИ “Христина Морфова” с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова. Гостите се насладиха и на рецитал на Вокална студия „Розов свят“ към Народно читалище „Св.Климент Охридски – 1858г.“ с ръководител Веселин Божков. Те допринесоха и за тържествен и празничен завършек на церемонията.

Почетни гости на събитието днес бяха Негово Високо Преподобие архимандрит протосингел отец Богослов и отец Димитър – началник на кабинета на Старозагорската митрополия.
Организатори на идеята за препис и тематични събития са Инициативен комитет и Регионалната библиотека в Стара Загора.

IMG_3336IMG_3326IMG_3434 - Copy
#gerb

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн