Изобилие от цветове, аромати и емоции на кулминацията на 119-я Празник на розата в Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

1012Приветствието на Кмета на Казанлък към присъстващите на празника на площад „Севтополис“ днес: “Добре дошли в райската Долина на розите!“ бе аплодирано. „Осемдесет процента от течното злато на България – розовото масло се произвежда тук, в Розовата долина.“, заяви Галина Стоянова. Тя припомни едни от първите български фамилии, посрещнали Освобождението и прославили Казанлък и България – Папазови, Орозови, Шипкови, които прославят розовото масло на България по целия свят. Високообразовани, те създават първите търговски къщи на розопроизводители в Париж, Виена, Франкфурт, Ню Йорк, Марсилия… Печелят първите златни медали с българско розово масло на международните изложения. „Защото розовото масло от дълбока древност е онзи посланик, който дава поминък, но дава и слава.“, каза Кметът на Казанлък. „Славните розопроизводители от миналото са наследени от днешните розопроизводители и розопреработватели, които се трудят със същите усилие и много любов към розата. Днес искам да благодаря най-напред на тях.“, сподели Кметът на Казанлък. „Защото тази традиция следва столетия и този празник, вече 119 години се дължи на тях. Бъдете здрави, упорити като предците си, записвайте си името на всички световни изложения! Защото това е България, розата и националния ни символ!“, пожела Кметът на розопроизводителите и розопреработвателите. „Уважаеми съграждани, скъпи гости, самочувствието, което са ни дали нашите предци е най-силната черта, която притежават казанлъчани – горди, силни и трудолюбиви, обичащи родния си край! Бъдете здрави, бъдете все така уверени, че живеете в рая на Земята! Посрещнете днешните си гости с усмихнато лице и след две години застой ги прегърнете! Защото красотата ще спаси света!“, пожела Галина Стоянова.

„Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни“, посочи в приветствието си минитърът на земеделието д-р Иван Иванов. „Българското розово масло е едно от най-търсените на международния пазар за етерични масла. Към настоящия момент, в условия на действащ Закон за маслодайната роза, са регистрирани над 2800 земеделски стопани, отглеждащи роза Дамасцена и роза Алба, с площи от 45 хиляди декара и произвеждащи над 14-15 хиляди тона розов цвят“, посочи земеделският министър. Той изброи предизвикателствата към бранша с днешна дата и увери за подкрепата на министерството на земеделието. „Нека отдадем заслуженото уважение към розопроизводителите, които продължават да разнасят славата на неповторимата казанлъшка маслодайна роза по целия свят!“, призова д-р Иван Иванов. „Нека заедно да продължаваме да възпитаваме и предаваме на поколенията след нас любов към родните традиции и към онова, което ни дава повод за национална гордост!“, пожела в приветствието си министърът на земеделието.

Сред официалните лица на празника бяха още социалният министър Георги Гьоков, депутати от 47-то Народно събрание, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

Пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък премина под мотото „Усмивки и цветя“ и наистина предизвика много усмивки на публиката. Кулминацията на Празник на розата 2022 среща малки и големи, традиции и иновации, много танци, аромати и емоции. Гордо и атрактивно дефилират деца, ученици, читалищни дейци, спортни клубове, фолклорни състави, чуждестранни формации – гости на Казанлък.

Празничният ден по традиция започна с красив ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък и завърши с всеобщо хоро в центъра на града.

На финала Царица Роза 2022 Белослава Желева отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани и пожела: “Да пребъде Казанлък!“.

1416242836444647666880848890110120170172176178180184192
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн