Стара Загора се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за българската свобода

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2712IMG_2686С част от стихотворението „Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир Петков и Златан Троев започна общоградският ритуал за отбелязване на 146-тата година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

„Днес сме тук, за да се преклоним и почетем делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който и млади, и стари, изкачват пътя до връх Околчица и свеждат глава, поднасят цветя пред паметници в цялата страна“, започна словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя цитира думите на Захарий Стоянов, които той пише в „Христо Ботйов. Опит за биография“ – “Нашият герой… е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи.”

„Колко пророческо е всичко това! Днес този образ, пред който се покланяме, е неизменна част от националния пантеон, той е в българската памет, подреден до нашето най-голямо и светло чедо – Апостола на Свободата Васил Левски. Минутите, в които вият сирените – символ на преклонение и почит, са минути и за вяра и надежда. Ние сме наследници на герои. Те са дали живота си, загърбили различия и спорове – обединени от една единствена кауза – свобода на Родината“ – каза още ресорният зам.-кмет.

Водещ на мероприятието бе директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова, а организатори – Община Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“ глава сведоха общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев и заместникът му арх. Банко Банев, командирът на Втора механизирана бригада генерал Станимир Христов, част от Ректорското ръководство на Тракийския университет, представители на различни местни и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни граждани.

IMG_2715IMG_2733IMG_2766IMG_2722
#svz

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн