Кметът на Казанлък разговаря с американския посланик за възстановяването на НЧ “Светлина” в град Шипка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

1442Кметът на община Казанлък Галина Стоянова разговаря днес за финансова подкрепа за реставриране на Народно читалище “Светлина-1861″ в град Шипка от страна на американското посолство у нас с Нейно Превъзходителство Херо Мустафа. Разговорът бе позитивен и Галина Стоянова получи уверение от посланика за съдействие. Галина Стоянова информира, че вече е проведен укрепителен ремонт от Община Казанлък с помощта на Министерството на културата. Цялостно сградата е възстановена, покривът – също, остават интериорни ремонтни дейности, за които са необходими още финансови средства.

Сградата на едно от най-старите читалища в България е със статут на паметник на културата и запазването й е изключително важно, посочи Галина Стоянова. Херо Мустафа с интерес се запозна с проблема и обеща, че ще търси варианти за финансиране на следващи ремонтни дейности по някоя от програмите на посолството на САЩ у нас.

Като гостоприемен домакин кметът на Казанлък използва възможността да покани Нейно Превъзходителство да сподели кулминацията на Празника на розата 2022 в Казанлък.

Разговорите се проведоха при посещение на Херо Мустафа в нова розоварна край село Шейново. Българска компания е инвестирала близо 18 милиона лева в начинанието, в което си партнира с голяма американска компания.

Специално за посланика на Съединените щати бе направена демонстрация на процеса на розоварене. Херо Мустафа се запозна с различните етапи на извличането на розово масло.

Точно в 12.00 ч. при сигнала на сирените всички присъстващи сведоха глава в едноминутно мълчание в памет на саможертвата на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

*  *  *

Търсенето на етерични масла в световен мащаб расте

Кампания 2022 за дестилация на розово масло бе уважена от посланика на САЩ в България и официални лица от областта

До г-жа Мустафа е генералният директор на “Terra Roza” и “Esseterre” Пламен Николов

До г-жа Мустафа е генералният директор на “Terra Roza” и “Esseterre” Пламен Николов

“Terra Roza” е поредната инвестиция в България на световния гигант в сферата на етерични масла „dōTERRA “. След като през 2015 г. компанията създаде най-голямата дестилерия в страната – „Esseterre“, която се намира в Добрич и дестилира основно лавандула, маточина, бял равнец, тамян и смирна, сега компанията навлиза в сферата на дестилация на розово масло чрез новата си розоварна.

Посещението на нейно превъзходителство Херо Мустафа в присъствието на кмета на община Казанлък – г-жа Галина Стоянова, кмета на град Шипка – г-жа Василка Панайотова и кмета на с. Шейново Петя Лейкова има за цел да  запознае официалните лица с дестилацията и технологичните процеси на най-известното българско етерично масло, както и с търговските и социални политики, които dōTERRA прилага в България чрез “Esseterre” и “Terra Roza”.

По време на посещението посланик Херо Мустафа заяви: „Българската роза е наистина уникален български продукт и аз съм толкова доволна да видя, че американска компания помага на България да покаже това на света, като същевременно допринася толкова съществено за икономическото и социалното развитие на региона“.

dōTERRA изгради новата дестилерия на терен от 11 декара в близост до град Шипка с четири казана с обем от 5,5 м³ всеки. Целта е да се произвежда висококачествено розово масло, което да бъде изнасяно за външните пазари. Всичко произведено от двете дестилерии се влага в крайните продукти на  „dōTERRA“, която гарантира най-високо качество чрез прилагането на утвърдените международни стандарти, надградени допълнително със собствени правила за подбор и оценка на суровините.

България е един от традиционните производители на розово и лавандулово масло, като през последните години се превърна в най-големия световен износител на лавандулово масло. Прогнозата е, че глобалният пазар на етерични масла ще расте средногодишно с между 8 и 11% до 2025 г.

Генералният директор на “Terra Roza” и “Esseterre” Пламен Николов споделя, че България има потенциал и в производството на много други етерични масла като лайка, чубрица, ехинацея и др. „Ние не спираме да експериментираме с различни български маслодайни растения и резултатите от лабораторните изследвания показват, че има още много потенциал в сферата на дестилирането в цялата страна“. Според него някои от основните предизвикателства са постигането на предсказуемост на производството на суровината и осигуряването на стабилно и високо качество на крайния продукт. “Българските етерични масла са високо ценени в индустрията и тяхното дългосрочно маркетиране изисква създаването на ясни критерии за качество, както и създаването на разпознаваем бранд. Затова се стремим да обединим бранша и да създадем марка ‚Дестилирано в България‘, която да позиционира българския бранш дългосрочно и устойчиво пред целия свят“, споделя Пламен Николов.

“Terra Roza” e бутикова розоварна, която има дългосрочни амбиции и цели да изгради нови професионалисти и стандарти в сферата на дестилацията. Запазването на уникалността на българската роза и развитието на това масло в сферата на етеричните продукти е мисия, която компанията следва и развива с помощта на научния си екип и модерната си лаборатория.  Компанията има изградена последователна политика за социална отговорност, като от началото на своята дейност в страната подкрепя редица проекти в сферата на културата, екологията и развитието на кадри в региона.

22 (1)38
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн