Семинар по Националния план за възстановяване и устойчивост се проведе в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1009 (Large)IMG_1017 (Large)В Областна администрация днес се проведе семинар на тема “Предизвикателства и възможности пред област Стара Загора, произтичащи от Националния план за възстановяване и устойчивост”. Във форума взеха участие областният управител проф. Наско Василев, зам.-министърът на МРРБ Деляна Иванова, зам.-министърът на Министерството на енергетиката Ива Петрова, Радослав Рибарски – председател на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския регион, зам.-областните управители, представители на общините, на бизнес организации, на Тракийския университет.

Зам.-министър Ива Петрова подчерта, че диалогът между институциите във връзка с Плана е изключително важен за намирането на работещи решения за всеки регион в България. Тя акцентира върху предстоящото преструктуриране на енергийния сектор. Част от него е създаването на Национален фонд за декарбонизация, който ще бъде своеобразен вид финансова институция за подкрепа на бита и индустрията в България при прилагането на мерки за енергийна ефективност и постигане на декарбонизация на икономическия живот у нас. Либерализацията на пазара за електроенергия на дребно до 2025 и предвижданите промени в закона за подкрепа на уязвимите групи също бяха тема на нейното изказване.

Г-жа Петрова посочи, че Планът за възстановяване предвижда подкрепа за 15 000 домакинства за изграждане на фотоволтаични системи и за 160 общини за изграждане на външно осветление.

Зам.-министър Деляна Иванова говори за разработването на териториалните планове за справедлив преход и за важното място на Старозагорска област като един от засегнатите райони, който се очаква да получи и най-голям ресурс от Фонда за справедлив преход на ЕС. Тя посочи, че областта има огромен потенциал за развитие и за приток на свежи инвестиции в областта на високите технологии и в нови индустрии. Регионът може да стане център за научни изследвания за процеса на декарбонизация, каза още зам.-министърът.

Радослав Рибарски запозна присъстващите с промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, които облекчават режима за изграждане на ВЕИ за собствено потребление.

Представителите на бизнеса участваха активно в дискусията и споделиха своите гледни точки за бъдещото икономическо развитие на областта.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн