За девети път Стара Загора е столица на новото европейско кино с фестивала “Златната липа”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1892IMG_1932Бляскава церемония даде по традиция началото на Международния филмов фестивал за ново европейско кино “Златната липа” в Стара Загора. Деветото издание на форума започна с мажоретно шоу на Центъра за подкрепа и личностно развитие и изпълнения на Военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев. По червения килим преминаха десетки родни и европейски кино лица, специални гости, както и стотици любители на 7-мото изкуство.

Водосвет за здраве и успехи отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Стилното тържество продължи в залата на Държавна опера. “Добре дошли в Стара Загора! Радвам се, че тази година можем да се насладим заедно и без ограничения на изключителната селекция от филми. Зад този фестивал стоят много усилия и обич към киното и културата. Ще продължим подкрепата си, защото “Златната липа” е емблема, разпознаваемо име в цяла Европа. Насладете се на това вълшебство!”, каза по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя покани любителите на киното да се възползват от възможността тази година филмите да се гледат в три различни зали.

“Щастлива съм, че фестивалът се превърна в културна традиция, която надграждаме заедно във времето. Изключителна заслуга за утвърждаването му имат Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров. Емблематичното събитие устоя на изключително трудните моменти. Благодаря на публиката, която оцени възможността да гледа с вход свободен най-новите и качествени европейски продукции”, обърна се към гостите в залата директорът на фестивала Магдалена Ралчева. “Избрани са 43 ленти от 20 европейски страни. Силни и блестящи. Ще имате възможността да се срещнете и с някои от техните създатели”, допълни тя.

Обичаният български актьор Георги Мамалев е носителят на приза “Златната липа” за цялостен принос в киното. Статуетката му бе връчена от зам.-кмета Милена Желева и директора на фестивала Магдалена Ралчева.

“Моля, не ме аплодирайте така бурно още в началото на кариерата ми”, с обичайния си шеговит и духовит тон се обърна той към публиката в залата. “Искам да благодаря не само за наградата, но и за създаването и провеждането на този наистина голям празник за киното”, каза Георги Мамалев и сподели, че тази година се навършват 50 години от първия му снимачен ден от филма “Като песен”. Той посвети приза на всички свои колеги, с които е успял да реализира зашеметяващата си кариера.

Мамалев има зад себе си близо 30 филма, сред незабравимите му филмови роли са Гошо от “Оркестър без име”, принц Алфонсо от “13-ата годеница на принца”, Стефан Стамболов в “Записки по българските въстания”, капитан Мортимър от “Последни желания”. Познат е още и от “Летете с Росинант”, “Пантуди”, “Адио Рио”, “Двойникът”, “Бъди благословена”, телевизионния сериал “Васко да Гама от село Рупча” и други.
От 11.00 часа в неделя е пресконференцията на актьора, а малко след това той ще открие звезда с името си и ще добави липова фиданка в Алеята на липите.

Сред гостите на церемонията тази вечер, които отправиха поздрав и поднесоха цветя, бяха и Нейно превъзходителство г-жа Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България, Петър Тодоров – директор на Националния филмов център, Ивона Дудка – директор на Полския институт, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, представители на местни и държавни културни институции, общественици. Водещ на събитието бе младият актьор Калоян Минев.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на испанската продукция, удостоена със “Златна мечка” от Берлинале тази година –”Алкарас”, с режисьор Карла Симон.

Фестивалът ще продължи до 1 юни. Церемонията по награждаването на отличените филми ще бъде от 18.00 часа в залата на Държавна опера.

IMG_2035IMG_1986
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн