Майстор на карикатурата застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Анри Кулев

Анри Кулев

Интересен сблъсък на характери и гледни точки предполага съставът на международното жури, което ще оценява качествата на филмите от конкурсната програма на „Златната липа“ 2022. В него влизат петима утвърдени творци от различни европейски държави – България, Унгария, Латвия, Великобритания и Сърбия.

Начело на журито застава именитият режисьор, карикатурист, аниматор, сценограф и художник проф. Анри Кулев.

Той е режисьор на 7 игрални, 50 анимационни и 15 документални филма.

Също така е бил жури на много международни фестивали. Продуцент е на над 40 игрални, документални и анимационни филма. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Ибрям Хапазов / Иво Папазов-Ибряма, Самир Куртов, за Алжир. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев „Врабците през октомври“, анимацията „Парцалът“, филмите „Цахес“ „Госпожа Динозавър“, „Бащата на яйцето“, „Смъртта на заека“.

В програмата на „Златната липа“ 2022 Анри Кулев ще представи последния си игрален филм „Имало една война“ (2019). По програма филмът ще се прожектира на 29 май от 19 часа в голямата зала на Държавна опера – Стара Загора и на 1 юни от 21 часа в Културен център „Стара Загора“.

Проф. Анри Кулев е носител на много награди за творчеството си. Последната е от тази година – награда за цялостно творчество на кино фестивала Монстра – Лисабон, Португалия.

Той е почетен гражданин на София и носител на всички престижни национални кино награди – Златна роза, Златен ритон, Златен клас и много международни – от Чикаго, Оберхаузен, Краков, Москва и други.

Кристина Грошан

Кристина Грошан

Кристина Грошан е кинематографист от Унгария. Грошан се занимава с визуални изкуства, като творчеството й акцентира върху късометражното кино. Нейната многократно награждавана късометражна лента „Ваканция на морето“ (Holiday at the Seaside) е разпространена в различни държави, а съвсем скоро направи дебюта си онлайн с повече от милион гледания.

Дебютният й игрален филм „За кои неща си заслужава да плачеш“ е излъчен за първи път през 2021 г. в Сараевския фимов фестивал, а сега възможност да го гледат ще имат и почитателите на „Златната липа“. По програма филмът ще бъде представен от Кристина Грошан на 29 май от 19 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, а може да бъде гледан и на следващия ден от 11 часа в Културен център „Стара Загора“.

В момента Кристина работи по постпродукцията на нейния втори пълнометражен филм „Обикновени провали“ (Ordinary Failures), който е копродукция между Чехия, Унгария, Италия и Словакия.

Третият член в международното жури на „Златната липа“ идва от Латвия. Матис Кажа е само на 27 години, но вече е известен продуцент, режисьор и писател. Той има бакалавърска степен в специалносттa „Кино и Телевизия“ от нюйоркската школа по изкуства „Тиш“, притежава магистърска степен в областта на аудиовизуалните и изпълнителски изкуства от Латвийската академия на културата.

Матис Кажа също ще представи свой филм в извънконкурсната програма на „Златната липа“. Това е уестърна „Дивият Изток“ (2021), за който авторът ще разкаже лично при премиерата му на 30 май от 19 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Продукциите на Матис често съчетават елементи на театър и кино и част от тях съдържат продължителни кадри, което цели да създаде усещане за потапяне в историята, отвъд киното.

В момента Матис Кажа продуцира латвийско-италианската копродукция „Сестри“ (Sisters) и „Поток“ (Flow) – втория анимиран филм от спечелилия награда „Анъси“ на режисьора Гинтс Зилбалодис.

Матис Кажа

Матис Кажа

Фиона Хау

Фиона Хау

Четвъртият член на тазгодишното жури ще бъде авторитетният продуцент, композитор, писател и сценарист от Великобритания Фиона Хау. Тя е продуцент и композитор на D-трилогията от игрални филми на Гарет Джоунс – „Желание“ (Desire), „Наслада“ (Delight) и „Делириум“ (Delirium).

Превид това, че Фиона е завършила музика и литература, тя е привлечена от истории, които включват трансформативната сила на музиката. Тя издава своя дебютен албум на певци и автори на песни „Творчество на русалката“ през януари 2016 г. и в момента записва албума „Лудост, смърт или поезия“.

След дълги години работа в областта на телевизионната и филмова продукция в Би Би Си, като редактор на сценарии и продуцент на разработка в ITV и като писател за немски, френски и британски телевизии, нейните писателски заслуги включват „Медици за Гранада“, оригиналния RTL сериал ‚“Отворено в неделя“, телевизионните филми „Подарък от живота“ (FR2) и “ Не и без теб“ (DF).

Фиона също така води майсторски класове по сценарий и продуцентство в цяла Европа, включително и програмата за обучение на „Сенарио“ наречена „Вавилон“, на която е и съосновател.

Стеван Филипович

Стеван Филипович

Петият члет на журито идва от съседна Сърбия и се казва Стеван Филипович. Той е режисьор, сценарист и преподавател.
Първият игрален филм, режисиран от Стеван Филипович е „Шейтанов воин“ (2006). Лентата комбинира елементи от филмовите жанрове на 80-те и от съвременното кино, което допада на кинокритици и любители на киното. Филмът се излъчва на множество фестивали в Сърбия и по света, като печели Гран При във фестивала Гросман за фентъзи филми в Словения през 2006.

Следващият му филм „Кожодерство“ (2010) е политическа драма относно едни от крайно десните хулигани в Сърбия и става хит по кината същата година. Печели две големи награди на сръбски фестивали и е излъчван на повече от 20 международни. Филмът става лице на кампанията срещу насилието и фашистките действия в Сърбия.

Стеван е също така редактор на филма на Мая Милош наречен „Клип“, който печели наградата Тигър от Филмовия фестивал в Ротердам през 2012. Стеван освен това е ко-сценарист с Миряна Каранович по филма „Добра жена“, който дебютира на престижния фестивал Сънданс.

„До мен“ е третият игрален филм, който той режисира. Той печели наградата Златна Арена за най-добър филм в международната програма. Неговият следващ филм е „Сърцето на мрака“ (копродукция между Сърбия-Франция-Белгия), като копродуцент е Жасмина Калей.

В момента Стеван също така разработва сценарии за филм наречен „Синьо съкровище“ с британския писател Бен Окрънт.

Стеван има стаж като професор по редакторство и визуални ефекти в Академията по изкуствата в Белград.

Журито на „Златната липа“ ще бъде представено официално пред медиите на 28 май от 12 часа на брифинг във фоайето на Държавна опера – Стара Загора.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн