Световноизвестен учен ще е в екипа на Тракийския университет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

280617303_535817488186602_8571331931327033743_nТова е проф. Димитър Караманев, светило в областта на биотехнологиите и инженерните науки, от Университет Западно Онтарио, гр. Лондон, Канада.

Професорът е автор на най-продавания патент в този университет, където Нобеловият лауреат Фредерик Бантинг открива през 1920 година инсулина.

Изобретението на българина е свързано с един от големите проблеми – съхранението на енергията.

Уникалността на неговата идея е използването на дихателната верига на рядък вид микроорганизми – хемолитотрофи, за производството на електроенергия и протеини, като в същото време се намаляват емисиите на въглероден диоксид.

Проф. Караманев прави корекция на закона на Нютон за свободното падане на телата в течност или газ, като откритият от него аналитичен метод за определяне съдържанието на желязо във водни разтвори е признат от учените за най-точен. Има патентовани десетина изобретения, но най-продаван, в над 40 държави, е именно методът за превръщането на водорода в електроенергия.

Преподава инженерна биотехнология, процеси и апарати в инженерната химия, електрохимия, пречистване на водите. Създател е на нов курс “Енергия и общество”.

Днес интересите са му насочени и към проблемите на глобалното затопляне и химическото замърсяване на околната среда.

Ученият майстори от дете, някои от опитите му са “взривоопасни”, но са експериментирани на открито, в околностите на родното му село Розово. Вероятно търсенето е заложено в гените му, защото неговият пра-прадядо Георги е споменат в голяма публикация в “Цариградски вестник” в средата на 19-и век за откритите от него златни накити, корона и пръстен, изложени днес в Лувъра и Ермитажа.
#

svz

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн