Старозагорски училища и читалища преписаха “История славянобългарска”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

snimka2 (1)Snimka1 (1)Всички училища и 22 читалища в община Стара Загора се включиха в инициативата за честване на 300 години от рождението на Преп. Паисий Хилендарски и 260 години от написването на “История славянобългарска”. Те преписаха всичкиje 158 страници от творбата.

Най-малката участничка, която се включи в инициативата, е 10-годишната Димана Крумова от ОУ “Христо Ботев”, село Хрищени. 82-годишната Стефанка Петкова, член на НЧ “Св. Климент Охридски-1858 г.”, пък е най-възрастната жена, която се е включила в преписването на Паисиевата история.

Патриотичната акция в Старозагорска област се организира от инициативен комитет с председател Димо Узунов, българин, който от години води поклоннически групи и мисии в българската обител “Свети Георги Зографски” в Атон. Краят срок на инициативата е насрочен за 16 юни в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора, където ще бъде отличен и най-добрият препис.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн