Нов филм на Педро Алмодовар блести в извънконкурсната програма на “Златната липа” 2022

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Модерното френско и датско кино доминират сред чуждестранните заглавия на кинофестивала в Стара Загора

Паралелни майки

“Паралелни майки”, реж. Педро Алмодовар

Общо 34 филма влизат в извънконкурсната програма на “Златната липа” 2022. Сред тях са 10 документални и игрални филма от България, както и три на детска и младежка тематика.

Фестивалът ще бъде открит с тържествена церемония на 28 май (събота) в залата на Държавна опера – Стара Загора и ще приключи на 1 юни.

Сред чуждестранните филми в това издание на фестивала най-много са заглавията, идващи от Франция и Дания – по пет. Сред френските заглавия несъмнено интерес ще предизвика новата адаптация по класическия роман на Оноре дьо Балзак “Изгубени илюзии” (2021) на режисьора Ксавие Джаноли. Филмът проследява възхода и падението на парижки младеж, лудо влюбен в красива баронеса, който мечтае да бъде писател, а става журналист.

Друго любопитно заглавие от Франция е “Влюбеният Айфел” (2021) на режисьора Мартин Бурбулон. Лентата разказва завладяващата биографична история на инженера Айфел и неговата детска любов Адриана Бурже, която се оказва решаваща за това да се осъществи проекта за построяване на Айфеловата кула.

Елегантен френски хумор струи от комедията на Каролин Винял по мотиви от повестта на Робърт Луис Стивънсън “Моето магаре, моят любовник и аз” (2020). Главната героиня се оказва на пътешествие с опърчинаво магаренце, вместо на обещана от любовника й романтична едноседмична ваканция.

Франция участва в извънконкурсната програма и с два филма, в които акцентът пада върху проблемите на бременните жени – комедията “Огромна” (2020) на режисьора Софи Летурньор и драмата “Събитието” (2021), създаден по едноименния роман на Ани Ерно. Студентка забременява нежелано и се изправя пред трудния избор да направи аборт, който през 60-те години във Франция е забранен и я заплашва затвор.

Дания е другата страна със силно участие от цели пет заглавия в извънконкурсната програма на фестивала. “Денят, когато умряхме” (2020) на режисьора Оле Кристиан Медсен надниква зад завесата на терористичната атака над “Шарли Ебдо”, изследвайки как тя променя живота на главните герои и на всеки един от нас. В една от главните роли отново ще видим звездата на датското кино Николай Костер-Велдау, постигнал световна известност с ролята си на Джайм Ланистър в “Игра на тронове”. Ще го гледаме и във филма от конкурсната програма “Вкусът на глада”.

Криминалната драма “Плът и кръв” (2020) на Жанет Нордал, документалните ленти “Войникът” (2021) на Николай Мьолер и “70/30″ на Фие Амбо и анимационният игрален филм “Създатели на сънища” (2020) са останалите предложения от Дания в извънконкурсната програма.

Испания е представена с новия филм на Педро Алмодовар “Паралелни майки” (2021), в който големият режисьор отново разнищва темата за особената сила на майчинството след големия си хит от 1999 г. “Всичко за майка ми”. Второто заглавие от Испания е съвсем прясно – “Алкарас” (2022) на режисьора Карла Симон. Лентата е създадена в копродукция с Италия и разказва историята на производители на праскови, чието препитание е застрашено, след като пожизнен наследник на имението решава да го продаде.

С два филма е представено и унгарското кино – “За кои неща си струва да се плаче” (2021) на Кристина Грошан разказва за неочаквания обрат, който настъпва в живота на млада жена, която току-що е успяла да подреди живота си заедно със своя приятел. Унгарско-румънската продукция “Доколкото знам” (2020) на режисьорския дует Нандор Льоринц и Балинт Над, е драма по истински случай, в който съпруг започва да губи доверие в съпругата си, след като тя е изнасилена от непознат, но в показанията й се появяват несъответствия…

За първи път тази година “Златната липа” представя филми от Албания. В извънконкурсната програма филмите са два. Първият е на Джонид Йорги “Два лъва към Венеция” (2021), от който лъха свеж хумор и добро настроение с историята на двама наградени кинематографисти, които по пътя към фестивала във Венеция срещат актриси от киноиндустрията за възрастни и това напълно променя целта на пътуването им. Другото албанско участие е документалната лента на Ардит Садику “В свободен стил до Черна гора”.

Турция влиза в извънконкурсната програма на “Златната липа” с два късометражни филма на режисьора Хакан Саръгюл от 2022 година – “Тюл” и “Агония”. Героят на “Тюл” е млад мъж, зад чиято външна самоувереност се крие слабост, която той неистово се опитва да прикрие. “Агония” също е психологическа драма, в която главните герои търсят начин да преодолеят страха от навлизането в зрялата възраст на 50-те.

Латвия ще ни върне в неувяхващия жанр на уестърна с филма “Дивият Изток” (2021) на режисьора Матис Кажа, който ще бъде един от членовете на журито на “Златната липа” 2022 и лично ще представи творбата си. Лентата разказва историята на 16-годишно момиче, което се опитва да избяга от лапите на властен земевладелец през 19 век.

Полският филм “Никога не плача” (2020) на режисьора Пьотр Домалевски също изважда на дневен ред проблемите на младо момиче, което на 17 години внезапно остава без баща и трябва да се пребори само за своето място в обществото.

Копродукцията на Русия, Белорусия и Германия “Уроци по персийски” (2020) е един от малкото филми в тазгодишната програма на фестивала, който ни връща към темата за войната и злините, които тя причинява. Режисьорът Вадим Перелман ни води в концентрационен лагер, в който млад евреин се представя за персиец, за да не бъде екзекутиран.

Очаквайте информация и за българските филми в програмата на “Златната липа. В следващите дни организаторите на кинофестивала ще разкрият и кой ще бъде специалният гост, който ще получи наградата за цялостен принос в киното.

Отново припомняме, че входът за всички прожекции и съпътстващи събития ще бъде напълно безплатен.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн