БАБХ потвърди огнище на Инфлуенца по птиците в област Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Обявени са мерки за контрол на огнището. Определени са предпазна и наблюдавана зони

Kokoshki 660 2Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в област Стара Загора. Вирусът е установен в индустриален обект за отглеждане на кокошки носачки в село Еленино, община Стара Загора, област Стара Загора.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 12 хиляди кокошки носачки.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от община Стара Загора – селата Еленино и Християново; и 10-км зона – общ. Стара Загора – гр. Стара Загора, с. Могила, с. Малко Кадиево, с. Маджерито, с. Загоре, с. Памукчии, с. Бъдеще, с. Петрово, с. Калояновец, с. Арнаутито, с. Ракитница, с. Кирилово, с. Богомилово, с. Лясково, с. Малка Верея.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.
#svz

spodelime.com


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн